Recensie

Recensie Film

Vakantie: kat zoekt moeder, pretpark met zombies en een circusvlog

Kinderfilms Veel kinderfilms deze vakantie, maar ga liever naar het Amerikaanse ‘Wonder Park’ dan de Chinese imitatie ‘Cats’.

Kitten Raf in Cats: opzoek naar Kattopia.
Kitten Raf in Cats: opzoek naar Kattopia.

Een lang uitgesponnen kattenfilm, een pretpark en het circus: kinderen kunnen er deze vakantie hun hart aan ophalen. Ze kunnen kiezen uit een Chinese en Amerikaanse animatiefilm of een Nederlandse jeugdfilm. Daar komt komende week nog een animatiefilm bij, en de week daarop nog twee. Het aanbod is groot, maar niet alles is even goed.

Van de twee animatiefilms die uitgaan, is Cats: op zoek naar Kattopiade zwakste. Hij komt uit de koker van een jonge Chinese animatiestudio, Light Chaser. Dat wil voor een tiende van het budget van Pixar kwalitatief hoogstaande animatie leveren. Het is vooral gericht op de Chinese markt, maar hun producten sijpelen soms door naar het buitenland. In China kwamen er niet veel mensen af op Cats, en dat zal elders niet heel anders zijn.

Niet dat de film slecht is. De animatie is in orde, het probleem zit hem in de originaliteit. Cats is een soort Finding Nemo, maar dan met katten. Kitten Raf is het gedrag van zijn vader Banjer zat. Die slaapt de hele dag, eet wat en rekt zich nog eens uit. Hij heeft geen enkele behoefte om naar buiten te gaan. Raf wel: die wil naar Kattopia, waar Rafs moeder volgens zijn vader naartoe is gegaan. Als Raf op een dag de veilige woning verlaat, gaat Banjer achter hem aan, geholpen door een ara.

Wonder Park

Ook de Amerikaanse animatiefilm Wonder Park biedt avontuur, gekoppeld aan een moraal. Het is de betere film, vooral omdat zowel het verhaal als de animatie knapper zijn uitgewerkt. De moeder van June stimuleert haar verbeeldingskracht door June een pretpark met allerlei spectaculaire attracties te laten verzinnen. Als Junes moeder ziek wordt en elders een behandeling ondergaat, heeft June er geen zin meer in. Maar dan ontdekt ze dat het pretpark echt bestaat maar hevig in verval is geraakt. ‘Chimpanzombies’ vallen de dieren aan die er ooit de attractie waren en willen het park in duisternis hullen - ook een mooie metafoor voor de ziekte van Junes moeder.

Voordat die duisternis geïntroduceerd wordt, valt al op hoe fraai Wonder Park allerlei soorten licht vangt, van zacht tot overstraald. Des te geraffineerder als blijkt dat dit ook een thematische functie heeft: het verbeeldt de strijd tussen licht en duisternis.

Circus Noël

In Circus Noël, een speelfilmvervolg op de gelijknamige tv-serie, draait het om allerlei vormen van liefde: broederliefde, kalverliefde en gefaalde liefde. Als het circus mee wil doen aan het Cultura Nova-concours in Heerlen zijn er krachten die roet in het eten dreigen te gooien.

De plot draait om twee gebrouilleerde broers, daaromheen cirkelen allerlei personages van wie het meisje Karo de belangrijkste is. Als haar ouders willen scheiden, verstopt zij zich bij het circus, ook al omdat zij verliefd is op de jonge evenwichtskunstenaar Tonie. Wat volgt is soepel verteld, maar heeft ook iets ouderwets. Dat beseften de scenaristen blijkbaar ook, want zij maken van Karo iemand die vlogt over wat zij meemaakt. Wel weer modern: Karo en haar vriendin nemen het initiatief. Iets wat ze gemeen hebben met June uit Wonder Park.