Recensie

Recensie Film

Tekenfilm over Amsterdamse stripheld ‘Heinz’ is een warboel

Animatie De avonturen van de rode stripkater Heinz smoren in chaos – zelfs de hoopvolle glimlach der herkenning sterft snel weg.

Heinz en zijn zoontje in Heinz.
Heinz en zijn zoontje in Heinz.

Heinz, Rockin’ Belly, Dick Bosch, de verhalentrommel van Oom Wim; de supermelige strips van Eddie de Jong en René Windig zijn een oude liefde. Het is daarom met de grootst mogelijke ontgoocheling dat ik moet mededelen dat tekenfilm Heinz is mislukt.

De plot - voor zover aanwezig - draait om de nurkse rode kater Heinz, een Amsterdamse baliekluiver die ontdekt dat hij een zoontje heeft bij poes Dolly. Als zij gaat paintballen in de Ardennen met haar kennisjes van de zwangerschapsgym past Heinz op de baby en belandt in dolle taferelen met professor Aap, alien Zak en Vlaamse katholieken die vermoedelijk komen opdraven om de Belgische coproducent van Heinz een kluif toe te werpen.

Alles is ademloos, chaotisch; men lijkt te overcompenseren uit angst dat Heinz wordt ervaren als een verhaal uit den ouden doosch. De strips van De Jong en Windig zijn namelijk doordesemd van sardonische nostalgie naar een verdwenen Holland van de wederopbouw. Dat dna respecteren de makers: in het intro maken we kennis met een retro-Amsterdam bomvol draaiorgels, bruine kroegen, temeiers, gajes en dronken matrozen die neuzelen over de diepere betekenis van Joepie Joepie is gekomen of Ozewiezewoze.

De drukte blijft, toch zet Heinz zich maar niet in beweging. Personages duiken willekeurig op of poetsen de plaat terwijl Heinz van viskraam naar volle kroeg walst en van ontvoering naar achtervolging. Een soort ‘stream of consciousness’ die je anarchistisch kan noemen, maar ervaart als warboel. Alsof tien mensen je in een volle kroeg tegelijk een ingewikkeld verhaal vertellen: na twee minuten klap je dicht. Daagt in de finale alsnog coherentie, dan is het te laat.

Misschien faalt Heinz op scriptniveau, met onderontwikkelde personages en grappen die niet zozeer worden uitgewerkt, maar gedumpt. Ook de glimlach van herkenning sterft dan snel weg. Zeker is dat het misloopt qua timing en opbouw. En dan blijft er weinig te genieten over bij animatie die de doorsnee van Cartoon Network niet overstijgt.

Heinz (stem: Ruben van der Meer) in Heinz.