Noor veroordeeld tot 14 jaar cel voor spionage in Rusland

Volgens de rechter heeft de 63-jarige gepensioneerde Noorse grenswacht geheime informatie verzameld over Russische kernonderzeeërs.

Frode Berg dinsdag tijdens het vonnis in de rechtszaal in Rusland.
Frode Berg dinsdag tijdens het vonnis in de rechtszaal in Rusland. Foto Maxim Shipenkov/EPA

Een 63-jarige Noor is dinsdag in Rusland veroordeeld tot 14 jaar celstraf voor spionage. Volgens de rechter heeft Frode Berg, een gepensioneerde grenswacht die gestationeerd was aan de grens met Rusland, geheime informatie verzameld over Russische kernonderzeeërs. Dat meldt persbureau AP.

De verdachte werd in december 2017 gearresteerd. Zijn Noorse advocaat heeft volgens persbureau AFP begin deze maand gezegd dat Berg weliswaar toegeeft dat hij meermaals als koerier voor Noorse diensten heeft opgetreden, maar dat hij ontkent te weten om wat voor gevoelige informatie het daarbij ging. Vanwege de gevoeligheid van de spionagebeschuldigingen vond de rechtszaak achter gesloten deuren plaats.

Diplomatie

De Noorse minister van Buitenlandse Zaken Ine Eriksen Søreide heeft niet inhoudelijk gereageerd op het vonnis. Het ministerie liet weten op meerdere manieren te werken aan de terugkeer van Berg. „De Noorse autoriteiten zien hem graag veilig terugkeren”, liet een woordvoerder van het ministerie weten aan AP.

De Russische president Vladimir Poetin wilde vorige week bij een bezoek van de Noorse premier Erna Solberg in Sint-Petersburg niets kwijt over de zaak. Hij zei eerst het vonnis van de rechter te willen afwachten. „We kijken wat we kunnen doen afhankelijk van de uitspraak van de rechter.”

Berg zou volgens zijn advocaat niet in hoger beroep gaan. „Hij maakt zich geen illusies. Hij verwacht dat de Noorse overheid alle diplomatieke wegen zal bewandelen om hem vrij te krijgen.”

Noorwegen heeft net als met andere westerse landen de spanningen met Rusland na de annexatie van de Krim in 2014 zien oplopen. Zo legde Noorwegen, in lijn met de Europese Unie en de Verenigde Staten, tientallen Russische burgers die betrokken waren bij de annexatie een reisverbod op.