NRC checkt: ‘Nederlander duur uit met mobiele data’

Mobiel internet is in Nederland veel duurder dan in het buitenland, schreef Het Financieele Dagblad eerder deze maand.

Foto Bas Czerwinski / ANP

De aanleiding

‘Nederlander duur uit met mobiele dataverkeer’, kopte Het Financieele Dagblad op 2 april. Het artikel is een samenvatting van een rapport van het Zweedse onderzoeksbureau Tefficient. Op basis daarvan meldt het FD dat Nederlanders bijna een tientje per gigabyte betalen, terwijl je in andere landen, zoals India of Koeweit, voor een fractie van die prijs mobiel kunt internetten. Ook vergeleken met andere Europeanen betalen Nederlanders veel per gigabyte, meldt het artikel.

Waar is het op gebaseerd?

Tefficient publiceerde op 29 maart een jaaroverzicht van de internationale telecomindustrie. Het is een lijst met negentig netwerkaanbieders. Tefficient rekent niet wat een consument betaalt voor een databundel (bijvoorbeeld: 10 gigabyte voor 20 euro = 2 euro per gigabyte), maar baseert de prijs per gigabyte op de totale omzet van de netwerkaanbieder, gedeeld door de hoeveelheid data die alle klanten verbruikten. De enige Nederlandse aanbieder in de lijst is VodafoneZiggo, waar je 9,70 euro per gigabyte betaalt. In Oostenrijk is dat maar 1 euro, in Finland maar 70 cent.

Onderzoeker Fredrik Jungermann van Tefficient legt per e-mail uit waarom alleen gegevens van VodafoneZiggo meetellen. „Tele2 en KPN rapporteren niet meer wat hun klanten verbruiken. T-Mobile heeft dat nooit gedaan.”

Een reden waarom Tefficient niet naar bundelprijzen kijkt: veel klanten maken hun bundel niet op en vallen onder een ouder contract met slechtere voorwaarden dan de huidige aanbiedingen. „Zeker in Nederland houden de providers hun klanten graag vast met langlopende contracten”, zegt Jungermann.

En, klopt het?

Omdat het Tefficient-rapport cijfers van één Nederlandse provider bevat, kun je er geen conclusies over de hele Nederlandse markt uit destilleren. T-Mobile en Tele2 bieden onbeperkte databundels aan; hun grootverbruikers trekken de prijs per gigabyte naar beneden.

De omzet van een provider is bovendien ‘vervuild’. Bij de totale inkomsten zitten bijvoorbeeld ook belminuten. Daarnaast zijn de inkomsten uit roaming per land verschillend. In landen met veel toeristen komt er extra omzet binnen die niets zegt over het verbruik van lokale klanten.

Andere onderzoeksbureaus die zulke vergelijkingen doen, kijken wat de consumenten betaalt voor een bundel. Een recent EU-rapport stelt dat Nederland iets boven het gemiddelde uit komt als het gaat om mobiele data. De Global Mobile Data Price van onderzoeksbureau Cable schat de gemiddelde gigabyteprijs in Nederland op 7,07 euro, meer dan het Europese gemiddelde van 6,04 euro en minder dan het wereldwijde gemiddelde van 7,52 euro. FD meldde dat in een ander bericht, op 5 maart, met als kop ‘Nederlander betaalt relatief veel voor mobiele data’.

Onderzoeksbureau Telecompaper publiceert binnenkort een nieuwe ‘EU Benchmark’. Vergeleken met de rest van Europa komt Nederland aan de onderkant van de middenmoot uit, zegt Marion ter Welle van Telecompaper.

De prijzen per gigabyte in Nederland verschillen niet veel met die van Finland. Bij grote databundels, van meer dan 10 gigabyte, is ook het onderscheid met Oostenrijk vrij klein: 25 euro in Nederland, 25 in Finland en 21 euro in Oostenrijk. Italië en Denemarken zijn goedkoop, Griekenland en Portugal duur.

Lees ook: Wie gaat die mooie 5G-dromen betalen?

Bij de vergelijking rekent Telecompaper in ‘purchasing power parities’ – waarbij de koopkracht van de verschillende landen wordt meegerekend. Tefficient doet dat niet.

„Het heeft weinig zin om de prijzen van telecomdiensten met compleet andere landen als India te vergelijken”, vindt Ter Welle van Telecompaper. Het gebruik verschilt: India heeft weinig vast internet, dus moeten mensen vrijwel alles met hun smartphone doen. Nederlanders gebruiken vaak de wifiverbinding van hun telefoon.

Ook binnen Europa zijn er verschillen. Zo verstoken Oostenrijkers veel data omdat mobiele netwerken als alternatief voor breedbandinternet worden ingezet. En Finse providers bieden vaak een onbeperkte hoeveelheid gigabytes, maar daar variëren de pakketten in datasnelheid. Niet elke gigabyte is gelijk, dus.

Conclusie

Het Tefficient-rapport zegt iets over de omzet van één Nederlandse provider met een marktaandeel van minder dan 30 procent. De goedkoopste aanbieders worden niet meegeteld. Het rapport kijkt alleen naar de provideromzet, niet naar consumentenprijzen en lokale economische omstandigheden. Andere rapporten wijzen uit dat de prijzen voor mobiele data in Nederland rond de Europese middenmoot liggen. We beoordelen de stelling ‘Nederlander is duur uit met mobiel dataverkeer’ als onwaar.

Correctie (16 april 2019): In een eerdere versie van dit artikel stond dat een gigabyte in Finland 1 cent kost, dat moet zijn 70 cent.