Aanbesteding vernieuwing knooppunt Hoevelaken mislukt

Van Nieuwenhuizen kon het niet eens worden met aannemers BAM en Van Oord over de begroting. Volgens de minister lopen de werkzaamheden geen vertraging op.

Minister van Nieuwenhuizen concludeert dat de "innovatieve contractvorm" waarmee in dit project gewerkt wordt, "achteraf gezien niet de juiste is geweest”.
Minister van Nieuwenhuizen concludeert dat de "innovatieve contractvorm" waarmee in dit project gewerkt wordt, "achteraf gezien niet de juiste is geweest”. Foto Olaf Kraak/ANP

Minister Cora van Nieuwenhuizen (Infrastructuur en Waterstaat, VVD) heeft een contract met aannemers BAM en Van Oord voor de vernieuwing van knooppunt Hoevelaken ontbonden. Dat schrijft ze aan de Tweede Kamer. De partijen konden het niet eens worden over de financiële risico’s van het project, dat begroot is op 774 miljoen euro.

De uitvoerders maakten berekeningen die „veel hoger” uitkwamen dan de prognoses van Rijkswaterstaat. De minister zocht nog naar oplossingen, maar kwam naar eigen zeggen niet uit met de partijen.

Volgens de minister gaan de werkzaamheden nog steeds in 2021 van start. Welke bedrijven het project aan het knooppunt van de A1 en de A28 bij Amersfoort gaan uitvoeren is nog niet bekend. Volgend jaar komt er een nieuwe aanbesteding.

Lees ook: Hier schuift verkeer in elkaar en komt het tot stilstand. Bij Hoevelaken rechtsaf

Nieuwe werkwijze werkt niet

In 2015 werd het project gegund aan de combinatie van aannemers BAM, Van Oord en VolkerWessels. Voor het project koos het ministerie voor het eerst voor een „innovatieve contractvorm”. Normaal gesproken hebben de projecten verschillende losse fases, maar in dit geval werden de planstudie, het ontwerp en de realisatie in een contract vastgelegd. Van Nieuwenhuizen concludeert nu dat deze contractvorm „achteraf gezien niet de juiste is geweest”. De aannemers en het ministerie hebben de onzekerheden en risico’s vooraf onvoldoende ingeschat.

Volgend jaar wordt het zogenoemde tracébesluit getekend, waarna de werkzaamheden een jaar later moeten beginnen. Het fileknooppunt krijgt een ‘kom’: het doorgaande verkeer wordt gescheiden van het afslaande verkeer. Daarvoor wordt 32 kilometer snelweg verbreed, de A1 en A28 krijgen allebei vier rijbanen. Langs de wegen worden verschillende geluidsschermen aangelegd of verhoogd. Ook worden 52 kunstwerken gebouwd, vervangen of aangepast. Het project wordt naar verwachting in 2025 afgerond.

De vernieuwing van de A1/A28: