Massaveroordeling Bahrein: 138 personen verliezen nationaliteit

De verdachten zouden banden hebben met de Revolutionaire Garde van Iran. Mensenrechtenorganisaties zijn kritisch op het verloop van de rechtsgang.

Een rechtbank in Bahrein heeft 138 mensen hun paspoort afgenomen.
Een rechtbank in Bahrein heeft 138 mensen hun paspoort afgenomen. Foto iStock

Een rechtbank in Bahrein heeft dinsdag 138 personen veroordeeld omdat zij deel uit zouden maken van een terroristische organisatie. De verdachten verliezen allemaal hun Bahreinse nationaliteit. 69 personen hebben levenslang gekregen, melden de persbureaus AFP en AP.

De overige verdachten krijgen tussen de drie en tien jaar celstraf. In totaal stonden 169 mensen terecht voor „het vormen van een terroristische organisatie”. Ongeveer zestig personen werden bij verstek veroordeeld. De verdachten kunnen nog in hoger beroep.

Volgens de justitie van Bahrein had de shi’itische groep banden met de Revolutionaire Garde van Iran. De verdachten zouden geprobeerd hebben om een Hezbollah-tak op te zetten in de eilandenstaat - in lijn met de Libanese militie.

Lees ook: Inspectie onderzoekt problemen rond uitzetting Bahreinse asielzoeker

Protesten 2011

Amnesty International zegt dat de massaveroordeling „de spot drijft met de rechtsgang”. Ook „laat het zien hoe autoriteiten in Bahrein steeds meer afhankelijk zijn van het intrekken van de nationaliteit”, aldus de mensenrechtenorganisatie. In totaal zouden de afgelopen jaren van bijna duizend personen de nationaliteit zijn afgenomen.

Het is voor het eerst sinds 2011 dat in Bahrein zoveel personen tegelijkertijd dit soort celstraffen krijgen en hun paspoort verliezen, zegt de oppositiegroep Bahrain Institute for Rights and Democracy (BIRD). Dat jaar begonnen autoriteiten meer actief shi’itische groeperingen te vervolgen na protesten in lijn met de Arabische Lente tegen de soennitische regering. Daarbij kwamen tientallen mensen om het leven en raakten duizenden gewond. Shi’iten vormen de meerderheid in Bahrein.