Martin Winterkorn

Duitse justitie klaagt oud-topman VW aan

Ex-VW chef Martin Winterkorn
Ex-VW chef Martin Winterkorn Foto Odd ANDERSEN / AFP

Voormalig Volkswagen-topman Martin Winterkorn is maandag aangeklaagd door het Duitse Openbaar Ministerie vanwege zijn aandeel in het dieselschandaal. Hem en vier andere leidinggevenden bij Volkswagen wordt fraude, misbruik van vertrouwen en oneerlijke concurrentie ten laste gelegd, meldt de krant Süddeutsche Zeitung. Hun hangen gevangenisstraffen van zes maanden tot tien jaar boven het hoofd, en mogelijk moeten zij bonussen tot 11 miljoen euro terugbetalen.

Winterkorn wordt verweten dat hij als hoogste baas bij het autoconcern niet heeft voorkomen dat gesjoemeld werd met de software van miljoenen Volkswagen-auto’s. Hierdoor scoorden de voertuigen schoner op emissietests dan zij eigenlijk waren. Winterkorn beweerde altijd dat hij pas op de hoogte was gebracht kort voordat het schandaal in september 2015 naar buiten kwam. Volgens de Duitse aanklager wist de bestuursvoorzitter echter sinds mei 2014 al van de sjoemelsoftware.

Niet uitgeleverd

De Duitse justitie meent dat het gesjoemel met de software al in 2006 begon. Volkswagen installeerde software die ervoor zorgde dat auto’s tijdens emissietesten beter presteerden. De software herkende namelijk dat een auto zich op rollerbanken bevond en niet op de weg. Vorig jaar vaardigden Amerikaanse aanklagers al een arrestatiebevel uit tegen Winterkorn. Hij en zes andere huidige en voormalige Volkswagen-bestuurders werden aangeklaagd, maar niet aan de Verenigde Staten uitgeleverd door Duitsland. Ingenieur James Liang en topbestuurder Oliver Schmidt werden wel veroordeeld in de VS. Zij kregen gevangenisstraffen van respectievelijk drie en zeven jaar. (NRC)