Linkse oppositie wil multinationals belasten

Aftrekpost Nederland loopt miljoenen aan belastinginkomsten mis omdat multinationals verliezen in het buitenland kunnen verrekenen met hun totale winst.

Kamerlid Bart Snels (GroenLinks) wil dat multinationals meer belasting gaan betalen in Nederland.
Kamerlid Bart Snels (GroenLinks) wil dat multinationals meer belasting gaan betalen in Nederland. Foto Bart Maat/ANP

Multinationals moeten in Nederland winstbelasting gaan betalen. Dat is de kern van een voorstel voor een wetswijziging dat dinsdag is ingediend door GroenLinks, SP, en PvdA. Nu kunnen grote bedrijven als Shell het verlies dat zij oplopen in het buitenland verrekenen met hun totale winst. Zo hoeven zij over die winst in Nederland geen belasting te betalen. Oneerlijk, vinden de partijen. Volgens berekeningen van het ministerie van Financiën loopt Nederland op deze manier honderden miljoenen aan belastinginkomsten mis.

Initiatiefnemer en Tweede-Kamerlid Bart Snels (GroenLinks) wil deze „gekke aftrekpost” afschaffen. „Als het goed gaat in het buitenland betalen multinationals in Nederland geen extra winstbelasting, maar als het slecht gaat mogen ze wel hun buitenlandse verlies verrekenen.”

Het voorstel komt naar aanleiding van een artikel in Trouw uit november, waaruit bleek dat Shell in Nederland geen winstbelasting betaalt. Het bedrijf maakt gebruik van verschillende aftrekposten, waaronder de zogenaamde liquidatieverliesregeling. Door die regeling mogen moederbedrijven verlies rekenen wanneer een buitenlands dochterbedrijf wordt opgeheven.

‘Mazen in de wet dichten’

Het voorstel is om drie wijzigingen aan te brengen op deze regeling. Ze zou alleen nog mogen gelden voor verliezen die multinationals lijden binnen de Europese Unie en die niet ouder dan drie jaar zijn. Daarnaast moet het moederbedrijf een ‘kwalificerend’ belang hebben in het dochterbedrijf van meer dan 25 procent.

Mede-indieners PvdA en SP hopen op brede steun. Volgens Renske Leijten (SP) is dit pas de eerste stap in de inperking van belastingontduiking: „Wat mij betreft gaat dit niet alleen over Shell. Zodra er iets mogelijk is, weet je dat alle grote jongens daar gebruik van maken.” Henk Nijboer (PvdA): „We zitten voortdurend zulke mazen in de wet te dichten. De wet is hier niet voor bedoeld.”

Het is nog maar de vraag of de uiteindelijke wetswijziging een meerderheid in de Kamer kan behalen. Alleen coalitiepartijen ChristenUnie en D66 hebben gematigd positief gereageerd. Steven van Weyenberg (D66) zegt uit te zien naar de behandeling. „Zeker het in de tijd beperken van de verrekening van verliezen sta ik positief tegenover.”

De hoorzitting in de Tweede Kamer over belastingontduiking, die gepland stond voor donderdag en waarbij ook Shell aanwezig zou zijn, is tot nader orde uitgesteld.

Lees ook dit bericht over een onderzoek naar belastingdruk voor bedrijven in de EU: Multinationals betalen geen 25, maar 10 procent belasting in Nederland