‘Franse wapens doodden in Jemen’

Onderzoek

Saoedi-Arabië en de Verenigde Arabische Emiraten hebben Frans wapentuig ingezet tijdens bombardementen in Jemen, waarbij burgers om het leven kwamen. Tot nu toe heeft Parijs volgehouden dat het geleverde materieel alleen „defensief” gebruikt werd. Maar uit geheime documenten van de Franse militaire inlichtingendienst DRM, in handen van het onderzoeksjournalistieke platform Disclose, zou blijken dat Frankrijk – de tweede wapenexporteur ter wereld – wel degelijk indirect heeft bijgedragen aan de oorlog met duizenden slachtoffers.

Artilleriestukken, speciale lasertechniek, helikopters voor troepentransport: de vijftien pagina’s laten zien welke Franse wapens zijn gebruikt sinds de Saoedische kroonprins Mohammed bin Salman in 2015 een militaire campagne begon tegen de door Iran gesteunde Houthi-rebellen. Het geheel vormt een rapport dat in september 2018 is opgesteld voor president Macron en de minister van Defensie, Florence Parly.

Disclose deed het onderzoek naar de documenten samen met de zender Radio France en het online onderzoeksplatform Mediapart.

De onthullingen stellen de Franse wapenleveranties in het Midden-Oosten verder ter discussie. Na de moord op de Saoedische journalist Jamal Khashoggi besloten kleinere westerse landen zoals Denemarken geen legermaterieel meer te leveren. Parijs legde Saoedi-Arabië sancties op vanwege de moord, maar maakte net als de VS geen einde aan de lucratieve wapenhandel met het conservatief-islamitische land.