Forum, VVD en CDA praten verder in Zuid-Holland

Collegevorming Over enkele weken moet duidelijk worden of de partijen basis zien voor verdere samenwerking, waarna verder gezocht wordt naar een meerderheid.

Informateur Hans Wiegel op zijn eerste persconferentie twee weken geleden.
Informateur Hans Wiegel op zijn eerste persconferentie twee weken geleden. Foto ANP

Forum voor Democratie, VVD en CDA gaan in de provincie Zuid-Holland een „nadere inhoudelijke verkenning” uitvoeren. Deze tussenstap is dinsdagochtend bekendgemaakt door informateur Hans Wiegel. Zelf maakt Wiegel na ruim twee weken „een pas op de plaats”. Hij laat de drie partijen de komende tijd met elkaar bespreken of zij tot „een programmatische verkenning op hoofdlijnen” kunnen komen.

De gesprekken hebben tot nu toe nog geen duidelijkheid gegeven over een mogelijke meerderheidscoalitie in Zuid-Holland. Wiegel ziet het als zijn opdracht een brede coalitie van vijf partijen te vormen met daarin in elk geval de twee grootste partijen, Forum voor Democratie en de VVD. Deze partijen hebben samen 21 zetels. Voor een meerderheid zijn nog 7 zetels nodig.

Het CDA (4 zetels) is bereid te gaan onderhandelen met Forum en de VVD. Alle andere fracties die in beeld waren, zoals ChristenUnie/SGP en de PvdA, vonden de inhoudelijke verschillen „te groot of hadden andere motieven”, aldus Wiegel. D66 en GroenLinks hadden eerder al gezegd geen heil te zien in onderhandelen met Forum.

Volgens Wiegel kwam er maandag een doorbraak in de gesprekken toen VVD-onderhandelaar Floor Vermeulen „een brainwave” had en voorstelde dat zijn partij, Forum en het CDA eerst een inhoudelijke verkenning zouden gaan doen. „Ik wou dat ik het zelf had bedacht”, zegt Wiegel. Hij denkt dat de drie partijen wel een aantal weken nodig zullen hebben om een inhoudelijk stuk op te stellen. Daarna pakt Wiegel de draad op en gaat hij kijken of andere fracties zich bij de onderhandelingen willen aansluiten.

Inhoudelijk wil Wiegel verder weinig over de gesprekken kwijt. Hij onderkent dat het klimaatvraagstuk ook tussen Forum en VVD en CDA „een probleem is”, maar is positief over de onderhandelingsbereidheid van de partijen. „Er zijn nu drie fracties die hun best willen doen om te zorgen dat het slaagt.” Forum is van de drie partijen veruit het meest sceptisch over de noodzaak van een stevig klimaatbeleid om de CO2-uitstoot te reduceren.

Ook in Flevoland in de race

Ook in Flevoland is Forum voor Democratie in de race om een college te vormen. Informateur Annemarie van Gaal adviseert dinsdag dat de partij, met acht zetels de grootste in de provincie, samen met VVD, PvdA, CDA en ChristenUnie gaat formeren.

De zetelverdeling in de Provinciale Staten van Flevoland blijft ongewijzigd. Dat werd dinsdag bekend na een hertelling van de stemmen die was aangevraagd door het CDA. De christen-democraten kwamen luttele stemmen tekort voor een vierde zetel.