Eerste Republikein gaat strijd aan met Trump in presidentsverkiezingen

De 73-jarige progressieve Republikein Weld diende in de jaren negentig twee termijnen als gouverneur van de staat Massachusetts.

De 73-jarige Weld was in de jaren negentig gouverneur van Massachusetts.
De 73-jarige Weld was in de jaren negentig gouverneur van Massachusetts. Foto Charles Krupa/AP

Bill Weld, de voormalige gouverneur van de Amerikaanse staat Massachusetts, heeft zich officieel kandidaat gesteld bij de Republikeinen voor de presidentsverkiezingen van 2020. Hij is daarmee de eerste kandidaat die de strijd aanbindt met president Donald Trump. Dat meldt persbureau AP dinsdag.

De 73-jarige Weld, die bekendstaat als progressieve Republikein, was van 1991 tot 1997 gouverneur. Bij de vorige verkiezingen was hij kandidaat-vicepresident van de libertaire kandidaat-president Gary Johnson.

„Als we nog zes jaar krijgen van wat we de afgelopen twee jaar van het Witte Huis hebben gezien, dan zou dat een politieke tragedie zijn”, zo lichtte hij zijn kandidaatstelling bij CNN toe. „Ik zou mezelf schamen als ik nu niet mijn hand zou opsteken en me kandidaat zou stellen.”

Tegenover de zender verklaarde hij ernaar uit te zien het tegen Trump op te nemen in de voorverkiezingen. Weld uitte zich al eerder kritisch op de president. Zo stelde hij dat Trumps prioriteiten niet het welzijn van het land zijn, maar het maken van promotie. Ook omschreef Weld hem als „de bullebak van het schoolplein”.

Het is nog maar de vraag hoeveel kans Weld maakt. Op een partijtop in januari maakten de Republikeinen kenbaar Trump als kandidaat unaniem te zullen steunen.