Duizenden klimaatdemonstranten op de been in Londen, 113 arrestaties

Het overgrote deel van de actievoerders werd opgepakt in verband met het verstoren van de openbare orde.

Demonstranten op de Waterloo Bridge.
Demonstranten op de Waterloo Bridge. Foto Andy Rain/ANP

Bij grootschalige klimaatprotesten in Londen zijn maandag tientallen arrestaties verricht. Dat meldt de politie van de Engelse hoofdstad. Dinsdagochtend werd duidelijk dat het gaat om zeker 113 mensen. Duizenden demonstranten bezetten sinds zondag delen van het centrum van de stad.

Bij Marble Arch kamperen demonstranten in tentjes en bij Piccadilly Circus werd een sit-in gehouden, schrijft de Britse krant The Guardian. Ook op de Waterloo Bridge zaten demonstranten op straat. De meeste demonstraties verlopen tot nu toe vreedzaam, het overgrote deel van de gearresteerde demonstranten is opgepakt in verband met het verstoren van de openbare orde en het bezetten van de snelweg. Alle arrestanten zijn achttien jaar en ouder.

Vijf demonstranten, drie mannen en twee vrouwen, werden aangehouden in verband met het aanbrengen van vernielingen aan het hoofdkantoor van Shell. Daar hing een groep activisten een spandoek op met de tekst ‘Shell knows!’ Een glazen deur van het kantoor werd vervolgens vernield, de schade bedraagt zo’n 6.000 pond (ongeveer 7.000 euro).

De demonstraties zijn het werk van Extinction Rebellion, een internationaal opererende actiegroep. Begin deze maand haalde de groep het nieuws door op de publiekstribune in het Britse Lagerhuis half ontbloot te demonstreren. De groep wil dat de regering van Theresa May meer doet om klimaatverandering tegen te gaan, onder meer door de CO2-uitstoot uiterlijk in 2025 terug te brengen tot nul. De protesten gaan mogelijk nog een week door.