Drie minderjarigen vast om groepsverkrachtingen Rotterdam en Schiedam

De groepsverkrachtingen zouden hebben plaatsgevonden in onder meer parkjes en kelderboxen. Meerdere minderjarige meisjes hebben aangifte gedaan.

De politie heeft na de aanhoudingen verder buurtonderzoek verricht.
De politie heeft na de aanhoudingen verder buurtonderzoek verricht. Foto politie

De politie in Rotterdam heeft dinsdagochtend drie minderjarige jongens aangehouden in verband met een groot zedenonderzoek. De jongens worden verdacht van deelname aan groepsverkrachtingen van minderjarige meisjes in Rotterdam-West en Schiedam-Oost. Dat zou gebeurd zijn in onder meer parkjes en kelderboxen.

De slachtoffers zijn tussen de twaalf en zestien jaar oud en zaten allemaal op het Lentiz Life College, een vmbo- en mbo-school op de grens van Rotterdam en Schiedam. De school heeft volgens een politiewoordvoerder echter „geen directe link” met de misdrijven aangezien de verkrachtingen daarbuiten plaatsvonden. De daders komen uit Rotterdam en Schiedam maar zitten zelf ook niet het Lentiz Life College.

Meerdere slachtoffers hebben aangifte gedaan, de politie heeft tot nu toe alleen weet van delicten die sinds afgelopen zomer gespeeld hebben. Wat volgde was „een lang en moeizaam onderzoek”, aldus zedenrechercheur Lincy Lansbergen bij de bekendmaking van de aanhoudingen.

Volgens de zedenpolitie zijn er signalen dat er andere slachtoffers zijn die zich tot dusver niet durven te melden. Zij worden opgeroepen dat alsnog te doen. „We horen verhalen over meer, maar merken dat mensen niet graag willen praten. Zolang dat niet gebeurt, kunnen we geen nieuwe aanhoudingen verrichten. We hopen dat ouders met hun dochters in gesprek gaan”, zegt een woordvoerder van de politie Rotterdam.

‘Kwetsbare doelgroep’

Het gaat volgens Lansbergen om een kwetsbare doelgroep. „De slachtoffers zijn minderjarig, vaak onzeker en gevoelig voor de praatjes van de daders. Wat het ook lastig maakt is dat ze de jongens tot op zekere hoogte ook interessant vinden en met ze om willen gaan. Ze vinden het leuk om met de jongens te hangen, maar dat geeft de jongens nog niet het recht om hen te misbruiken.”

De politie heeft na de aanhoudingen verder buurtonderzoek verricht. Ook werd contact gelegd met de wijkagent en jongerenwerkers en zijn onlangs meisjes van de school gewaarschuwd.

Tanya Hoogwerf van Leefbaar Rotterdam heeft opgeroepen tot een „grootschalig onderzoek” naar seksueel overschrijdend gedrag op scholen. Het gemeenteraadslid zegt zich „ernstig zorgen” te maken over de veiligheid van jonge vrouwen en meisjes in de stad. De kwestie zou staan voor een breder probleem van seksuele intimidatie op straat en in het Rotterdamse uitgaansleven.