Recensie

Recensie Muziek

Drake heeft te veel haast in Amsterdam

Hiphop Drake is een krachtige rapper die er moeiteloos in slaagt een zinderende clubavond te vertalen naar een immens stadionconcert. Maar het lijkt alsof de tijd hem op de hielen zit, hij raffelt zijn hits af.

Drake in de Ziggo Dome in Amsterdam.
Drake in de Ziggo Dome in Amsterdam. Foto Mojo

Hij is een van de populairste popartiesten van de afgelopen jaren en verbreekt streamingrecords per strekkende meter. Toch viel de opkomst tegen bij de eerste van twee concerten die superster Drake maandagavond in gaf in Ziggodome. Nadat de Canadees twee jaar geleden een volgepakt stadion last-minute vergeefs liet wachten, en recent de data van zijn Nederlandse tourschema vrij abrupt omgooide, lijkt het animo voor zijn liveshows wat te zijn afgezwakt.

Dat is opmerkelijk omdat Drake niet alleen zeer succesvol maar ook een live sterke en veelzijdige vocalist is. Hij is een krachtige rapper en zanger en een charismatische entertainer die er moeiteloos in slaagt het gevoel van een zinderende clubavond te vertalen naar een immens stadionconcert. Dat laatste lukt Drake in Amsterdam ook – maar het lijkt alsof de tijd hem op de hielen zit. Zijn show start ruim 20 minuten later dan gepland maar eindigt wel op het afgesproken tijdstip – en het verschil lijkt Drake op het podium in te willen halen.

Drake in de Ziggo Dome.

Foto Mojo

Het is een prachtig spektakel. Een podium middenin de zaal, soms omhuld door een doek met video-animaties van vlammen en palmen tot bliksem en een sterrenhemel. Ook de vloer van het podium is bedekt door een videoscherm waarover Drake rent en zwiert op beelden van water, of een immense smartphone met instagrambeelden. Her en der schieten vonken en vlammen omhoog en klinken scheepstoeters.

Maar Drake heeft zó veel haast. Waar hij bij eerdere concerten een mooie balans vond in zijn oeuvre, en daarbij ook snel van nummer naar nummer flitste, is het nu bij vlagen alsof we slechts een teaser te zien krijgen van wat het concert zou kúnnen zijn. Er dobbert boven het publiek een gele Ferrari in de lucht – een technisch indrukwekkend gezicht. Het duurt heel even en dan is het weer voorbij.

Er zijn wat rustpunten, zoals wanneer hij wat meer ontspannen zingt in ‘Know Yourself’, terwijl Drake over het water loopt op het videoscherm. Na een blokje met korte liveoptredens van Nederlandse sterren als Ronnie Flex, Boef en Bizzey brengt hij in het donker een ingetogen gezongen ‘Passionfruit’, terwijl de lichtjes op het doek dansen, en hij even echt zijn eigen stempel drukt op de avond.

„Genoeg van deze langzame shit”, zegt hij dan alweer. „We got to keep the party going.

Foto Mojo

Er stromen danseressen het podium op voor opzwepende stukjes ‘Controlla’, ‘One Dance’ en ‘Hotline Bling’. Dan blijkt er wél genoeg tijd om van de podiumvloer een basketbalcourt te maken, waarop een niet nader geïntroduceerd persoon mag proberen een bal in een basket te werpen en 20.000 euro te winnen. Dat lukt deze persoon niet.

Lees ook dit profiel: Hoe Drake alle records breekt (2017)

Drake is een performer die ook in een vol stadion steeds met het publiek contact weet te maken en de energie hooghoudt. Maar wat moet dat publiek met een half minuutje ‘Crew Love’, of een paar seconden ‘The Motto’? Iets meer aandacht voor de vele hits in zijn repertoire en vooral wat meer ruimte voor zijn eigen kracht als rapper en zanger, zouden deze avond naar een veel hoger niveau hebben getild.