Denk definitief in Provinciale Staten Flevoland na hertelling

De zetelwinst van Denk gaat ten koste van het CDA, dat de hertelling vanwege het kleine verschil had aangevraagd.

Foto Robin van Lonkhuijsen/ANP
Foto Robin van Lonkhuijsen/ANP CDA-statenlid Johan van Slooten (links) feliciteert lijstrekker Arief Khedoe van Denk na de bekendmaking van de hertelling.

Denk krijgt na het opnieuw tellen van de stemmen definitief een Statenzetel in Flevoland. De zetel voor Denk gaat ten koste van het CDA, dat daardoor niet vier maar drie zetels in de Provinciale Staten krijgt. Dat bleek dinsdagochtend uit de hertelling in de provincie.

Lees ook: Forum, VVD en CDA praten verder over samenwerking in Zuid-Holland.

De restzetel leek na de verkiezingen op 20 maart aanvankelijk naar het CDA te gaan. Toen alle stemmen enkele dagen later definitief waren geteld, bleek dat de zetel alsnog naar Denk ging, dat daarmee met één zetel in de Staten zou komen. Omdat het om een verschil van zo’n tien stemmen ging, vroeg het CDA de hertelling aan, daarbij gesteund door een meerderheid in de Provinciale Staten.

De hertelling van de bijna 160.000 stembiljetten in de provincie bevestigt de uitslag van 25 maart. Forum voor Democratie werd in Flevoland met acht zetels de grootste partij. De VVD volgt met zes zetels, de PVV en GroenLinks haalden allebei vier zetels. Informateur Annemarie van Gaal adviseert dinsdag dat Forum voor Democratie samen met VVD, PvdA, CDA en ChristenUnie gaat formeren in de kleinste provincie van Nederland.

De nieuwe Statenleden worden woensdagavond geïnstalleerd. Op 27 mei stemmen zij mee voor de Eerste Kamer.