De Notre-Dame en wat er nog van over is

Dinsdagochtend was er nog geen volledig overzicht van de schade aan de Notre-Dame. De muren en de twee kenmerkende torens aan de voorzijde staan nog overeind. Medewerkers van de kathedraal een experts van het Franse ministerie van Cultuur hebben samen met brandweerlieden geprobeerd zo veel mogelijk kunstwerken te redden.

De Notre-Dame de Paris is een gotische kathedraal op het île de la Cité, in het centrum van Parijs, gebouwd tussen 1163 en 1345. Het bouwwerk, dat op de Werelderfgoedlijst staat, was het decor van belangrijke historische momenten in Frankrijk, zoals de kroning van de Engelse koning Hendrik VI en van Napoleon Bonaparte tot keizer. De kathedraal raakte beschadigd tijdens de Franse Revolutie. In de kerk worden ook drie relikwieën van Christus bewaard. Daarnaast bevat zij veel kunstwerken en religieuze kostbaarheden.
 


 

Correctie (17-04-2019): In een eerdere verise van dit artikel stond dat Franse koningen zijn gekroond in de Notre-Dame. Dit klopt niet. Franse koningen werden gekroond in de kathedraal van Reims. Wel werd de Engelse koning Hendrik VI tijdens de Honderdjarige oorlog gekroond in de Notre-Dame.