China

België vindt geen aanwijzingen voor spionage Huawei

Er zijn „geen concrete aanwijzingen” gevonden dat het Chinese technologiebedrijf Huawei spioneert in België. Het Centrum voor Cybersecurity België (CCB) zocht in opdracht van de Belgische overheid naar bewijzen voor spionage, onder meer door middel van wetenschappelijk onderzoek naar de technologie van Huawei. Het CCB concludeerde dat er geen indicaties zijn „die voldoende zijn om van een dreiging vanuit Huawei te kunnen spreken”. De toezichthouder heeft alleen gekeken naar „technische informatie” en sluit niet uit dat inlichtingendiensten – zowel van andere landen als van België – wel degelijk aanwijzingen zullen vinden van spionage door Huawei. Het CCB blijft Huawei onderzoeken en zal de Belgische overheid „op continue basis” adviseren over het Chinese bedrijf. (NRC)