Cas Rijnierse: „Ik heb me een paar seconden verzet, en me daarna overgegeven.”

Foto Merlin Daleman

Cas werd gearresteerd bij Ajax: ‘Het leek wel oorlog’

Interview De moeder van Cas Rijnierse (17) schreef een open brief aan de burgemeester van Amsterdam over de hardhandige arrestatie van haar zoon voor Ajax-Juventus. Die vermeldde niet zijn stadionverbod. „Ik bén geen hooligan.”

De bedoeling was dat het een feestelijke avond zou worden. Zijn club speelde op 10 april thuis tegen het grote Juventus in de kwartfinales van de Champions League. Kaarten voor de wedstrijd had Cas Rijnierse (17) niet. Maar hij mocht van zijn moeder wel naar de entrada, een opzwepend ritueel met trommels, zang en vuurwerk voorafgaand aan bijzondere wedstrijden.

Zo ver kwam het niet, vertelt Rijnierse maandagavond aan de keukentafel. Hij was die dag al vroeg van huis gegaan. Even snel wat gegeten met vrienden en daarna was hij bij de ingang van de F-side gaan staan. En toen gebeurde er iets waarvan hij ’s nachts nog steeds wakker ligt.

Het trommelen was nog maar net begonnen of de ME richtte een waterkanon op de supporters. Sommigen reageerden door vuurwerk te gooien. Waarop de ME met knuppels en stokken op de menigte insloeg. Cas zag hoe een paar undercoveragenten een zak over iemands hoofd trokken. Even verderop werd een groepje oudere mannen geslagen terwijl ze met hun handen omhoog stonden – ter overgave. „Het leek wel oorlog”, zegt hij.

Lees ook De ‘entrada’ bij de Arena liep lelijk uit de hand

Rijnierse slikt en kijkt naar zijn moeder Carool die naast hem zit. Zij was het die vorige week een open brief aan burgemeester Femke Halsema van Amsterdam op LinkedIn zette. Daarin beschreef ze de „hel” waarin haar zoon, een vwo-scholier „met ambities” terechtkwam. Hij werd mishandeld, gearresteerd en belandde voor 24 uur in de cel.

Schoppende beweging

In het proces-verbaal – dat NRC inzag – staat dat Rijnierse een „schoppende beweging” naar een ME’er had gemaakt. Een agent had het van twee meter afstand zien gebeuren. Rijnierse zou met rechts hebben uitgehaald, terwijl hij naar eigen zeggen „een echte linkspoot” is. „U heeft dus niet alleen de opdracht gegeven om een blik gewelddadige monsters open te trekken die onschuldige burgers mogen verwonden”, schrijft Rijnierse aan Halsema. „Maar deze mensen zijn ook nog eens een kampioen in liegen.”

Tot in detail beschrijft Rijnierse wat haar zoon aan het voetbalavondje overhield: een hersenschudding, een snee op zijn voorhoofd, een schouder uit de kom en een grote striem op zijn rug. Met name de toon van haar brief – een mix van woede en ironie – maakte indruk. Honderden mensen reageerden. Sommige media plaatsten de brief op hun site.

Het verklaart waarschijnlijk waarom Halsema zondagavond naar Carool Rijnierse belde. Die zette de telefoon op de speaker, zodat haar zoon zelf zijn verhaal kon doen. „De burgemeester vond het heel erg”, zegt Cas. „Ze zei dat het niet haar bedoeling was geweld te gebruiken. Ze bood haar excuses aan en die heb ik aanvaard.”

Halsema heeft inmiddels een onderzoek ingesteld naar de gebeurtenissen bij de Arena. Deze dinsdagavond volgt een debat in de Amsterdamse raad. Kernvraag: was het geweld van de mobiele eenheid buitenproportioneel?

Confrontatie tussen politie en supporters van Ajax, voorafgaand aan de wedstrijd tegen Juventus op 10 april. Foto VI Images/ANP

Grondbloemen van de Lidl

Wat Carool Rijnierse in haar brief onvermeld liet is dat haar zoon begin dit jaar een stadionverbod van 18 maanden kreeg omdat hij vuurwerk – grondbloemen van de Lidl – had meegenomen naar zijn allereerste duel: Jong Ajax tegen Jong PSV op sportpark De Toekomst. Na bemiddeling van de supportersvereniging van Ajax werd de straf teruggebracht tot een stadionverbod van vijf maanden, een geldboete van 350 euro en een werkstraf: grasmaaien bij De Toekomst.

Carool kijkt vertwijfeld als het stadionverbod maandagavond ter sprake komt. Had ze dit dan wél moeten melden in haar brief aan Halsema? Het stadionverbod – dat hem ook verbiedt in de buurt van het stadion te zijn bij wedstrijden – staat toch los van de wijze waarop haar zoon is behandeld, zegt ze. Had ze dat wél in de brief gezet, dan hadden mensen gedacht: daar héb je weer zo’n crimineel.

„En ik bén geen hooligan”, zegt Cas. Hij probeert weg te blijven van de „doorgesnoven lui” die óók tot de Ajax-aanhang behoren. Daarmee wil hij „niet geassocieerd worden”.

Cas geeft toe dat zijn liefde voor de Amsterdamse voetbalclub wat „extreem” is. Hij kijkt naar elke wedstrijd en verzamelt alles van Ajax. Hij kocht voor 730 euro een jas van het merk CP Company, terwijl hij bij de pizzabakker 4,50 per uur verdient. De jassen zijn een statussymbool onder de fanatiekste supporters. De kenmerkende capuchon van de jas, met ingeweven zonnebril, werd er woensdag bij de Arena afgerukt. Dat vindt Cas bijna nog erger dan zijn verwondingen.

Naar eigen zeggen heeft hij nog nooit gevochten. „Ik maak alleen spandoeken en schreeuw mijn club naar de overwinning.”

In de verdrukking

Wat er wel gebeurde, vertelt hij met horten en stoten, adem hoog in de keel. Eerst werd hij met een groepje supporters tegen een muur geduwd. „Ik kwam helemaal in de verdrukking.” En juist toen het wat rustiger leek te worden, en hij even op adem probeerde te komen, viel een groep van zo’n tien ME’ers hem in de rug aan. „Ik heb me een paar seconden verzet, en me daarna overgegeven. Ze bonden mijn handen achter mijn rug met tiewraps en duwden me hardhandig in een politiebusje.”

Zo’n drie kwartier heeft hij rondjes gereden, schat hij. Door het geblindeerde raam zag hij de schermutselingen vanaf de eerste rang. Hij dacht aan zijn moeder, die hij altijd een duimpje stuurt via de app, als hij ergens veilig is aangekomen. Dus wurmde hij zijn mobiele telefoon uit zijn jaszak, en appte hij met zijn vastgebonden handen zijwaarts – hij doet het voor – naar haar: ‘Mama , ze hebben me opgepakt. Voor niks. Ik stond daar alleen, ik zit vast, met tiewraps. De politie had me net in elkaar geslagen. Help, help mama.’

Carool Rijnierse was blij dat ze van haar zoon hoorde. Want van de politie moest ze het niet hebben, zegt ze. Die belde pas om één uur ’s nachts dat Cas vastzat, en kon geen details geven. Ze heeft ook geen idee waarom hij de volgende dag plotseling werd vrijgelaten, zonder te zijn voorgeleid. „Ze vroegen tijdens het verhoor alleen maar of ik stenen had gegooid”, zegt Cas. „Nee, zei ik. Ik heb ze wel tegen het politiebusje aan horen komen.”

De ervaring heeft hem erg aangegrepen zegt Cas, die binnenkort een gesprek krijgt bij Slachtofferhulp. Maar zijn liefde voor Ajax is er niet door bekoeld. „Vergelijk het met hevige verliefdheid op een vrouw. Ik wil er niets van missen en heb er alles voor over.”

De politie zegt desgevraagd niet te willen reageren op de zaak van Cas Rijnierse.

M.m.v. Frank Huiskamp