Brand in Notre-Dame

Macron: Notre-Dame binnen vijf jaar hersteld

Maandagavond brak een grote brand uit in de Notre-Dame in Parijs. De kathedraal wordt beschouwd als hoogtepunt in de Gotische bouwkunst. Ook waren in het gebouw veel kunstwerken te zien. De brandweer heeft geprobeerd zoveel mogelijk kunst te redden en probeert te komen dat het gebouw instort.

Einde van dit blog

Wij sluiten dit blog af. Dit is wat je moet weten over de brand die delen van de Notre-Dame in as legde:

 • President Macron beloofde dinsdagavond dat de Notre-Dame binnen vijf jaar „en nog mooier” hersteld zal worden. In een televisietoespraak riep hij op tot eenheid. „Het is aan ons om deze ramp om te zetten in een mogelijkheid om samen te komen.”
 • De brand in de Notre-Dame begon maandagavond in de zolder van de kathedraal rond 18.50 uur. Ongeveer een half uur daarvoor werd ook gewaarschuwd voor vuur, maar werd geen brandhaard gevonden.
 • Het vuur verspreidde zich daarna snel door de houten dakconstructie van de Notre-Dam. Die brandde af. Ook stortte een dakspits in. Het gewelf van de kathedraal doorstond de brand, maar liep wel drie grote gaten op.
 • De brand was dinsdagochtend na vijftien uur onder controle. Zo'n vierhonderd brandweerlieden waren betrokken bij het blussen. Eén brandweerman raakte zwaargewond. Het gaat nog minstens 48 uur duren voordat experts veilig de kathedraal in kunnen. Pas dan wordt ook de schade aan de overgebleven kunstwerken duidelijk.
 • De belangrijkste kunstwerken en religieuze artefacten in de kathedraal zijn gered. 'Topstukken', als de doornenkroon van Christus en een tuniek uit de dertiende eeuw tuniek, volgens de overlevering gedragen door Lodewijk IX, zijn in ieder geval in veiligheid gebracht. De beroemde glas-in-lood ramen zijn nog intact. Het is onbekend of en in hoeverre de hitte of het water daar schade aan heeft toegebracht. Dat geldt ook voor het eeuwenoude orgel.
 • Veel regeringsleiders reageerden bedroefd en betuigden steun aan Frankrijk. Ook Nederland toonde solidariteit met de Fransen en stelde experts beschikbaar, zo maakte minister Van Engelshoven (Cultuur, D66) bekend.
 • De openbaar aanklager in Parijs, Rémy Heitz, is een onderzoek begonnen naar de oorzaak van de brand. Experts gaan ervan uit dat de brand niet opzettelijk aangestoken is maar te maken had met de restauratiewerkzaamheden. Inmiddels zijn dertig vaklieden die de kerk restaureerden, verhoord.
 • Het is nog onbekend hoeveel geld de wederopbouw van de kathedraal gaat kosten. Welgestelde Franse families doneerden miljoenen. Ook Franse bedrijven zegden geld toe. Inmiddels is er meer dan 700 miljoen euro verzameld. De burgemeester van Parijs wil een internationale conferentie organiseren, waar donateurs en experts samenkomen.
Lees ook dit stuk van onze correspondent over de brand: De Notre-Dame zál weer gloriëren. Maar wanneer, dat is de vraag

Wat nog over is van de Notre-Dame

Macron: binnen vijf jaar is de Notre-Dame hersteld

De Franse president Macron hoopt dat de Notre-Dame binnen vijf jaar weer „nog mooier dan ze al was”, hersteld is. In een televisietoespraak woensdagavond uitte hij zijn verdriet over de verwoesting van delen van de kathedraal, maar tegelijkertijd gebruikte hij het moment om op te roepen tot eenheid in het land.

De president omschreef het als een „nationaal project” om het historische bouwwerk te restaureren. Hoewel Macron al eerder reageerde op de brand maandagavond, was dit de eerste officiële toespraak uit het Élysée. „Het is aan ons om deze ramp om te zetten in een mogelijkheid om samen te komen”, zei Macron in de toespraak van zes minuten.

“Gedurende onze geschiedenis is veel verbrand, gedurende oorlogen, revoluties. En elke keer hebben we het herbouwd. De brand in de Notre-Dame herinnert ons eraan dat we onze geschiedenis nooit zullen verliezen.”

Ook bedankte Macron Franse hulpdiensten voor hun optreden en donateurs voor hun giften. De pompiers zouden „met gevaar voor eigen leven” een einde gemaakt hebben aan de brand. Tot nu toe is al ruim zeshonderd miljoen gegeven voor het herstel van de Notre-Dame. Als het Parijs lukt om de kathedraal binnen vijf jaar te herstellen, dan is de stad net op tijd klaar voor de Olympische Spelen van 2024.

Macron spreekt Frankrijk toe in tv-toespraak

De Franse president Emmanuel Macron zal om 20.00 uur het land toespreken. Dat maakte de Franse regering zojuist bekend.

De toespraak van Macron wordt ook via YouTube uitgezonden:

Macron zal het volgens het persbureau AFP over de brand in Notre-Dame hebben. Een bijeenkomst van de Franse ministerraad gaat woensdag geheel over de nasleep van de brand.

Macron zou aanvankelijk op maandag het land toespreken over de demonstraties van 'gele hesjes'. De brand in de Notre-Dame zette een streep door deze langverwachte tv-toespraak. Macron zou een concrete reactie van zijn regering op de onvrede bekend maken. De Franse president komt daar „te zijner tijd” op terug, schrijft AFP.

Klokken Westminister Abbey luiden

De klokken van Westminister Abbey in Londen zullen over enkele minuten, om 18.43 uur, luiden uit solidariteit met de "verwoestende brand" in de Notre-Dame. Dat schreef premier May in een verklaring eerder op de dag.

"Notre-Dame is een van de mooiste gebouwen in wereld - een symbool van Frankrijk en het Franse volk - en wereldwijd gekoesterd", schreef de Britse premier in de verklaring.

De klokken van Westminister zullen een uur luiden:

Donderdag zullen alle klokken van Britse kathedralen en kerken luiden, kondigde May aan. De Fransen kunnen ook rekenen op Britse steun bij de wederopbouw van de Notre-Dame.

"President Macron heeft beloofd om de kathedraal te herbouwen en ik heb hem medegedeeld dat het Verenigd Koninkrijk deze onderneming op iedere manier zal ondersteunen."

Eerder op de dag betuigde het Britse koningshuis al steun aan de Fransen.

In beeld: de schade in Notre-Dame

De schade binnen de kathedraal na de brand.Foto AFP

2018 uitschieter bij kerkbranden in Nederland

Branden in grote monumentale kerken zoals de Notre-Dame komen in Nederland zelden voor. Erik van der Linden van de brandweer Brabant-Noord kan zich van de afgelopen jaren alleen maar loze meldingen herinneren voor de Sint-Janskathedraal in Den Bosch.

Verschillende preventieve maatregelen moeten ervoor zorgen dat een brand voorkomen wordt, zoals rookmelders, luchtafvoersystemen die rook sneller naar de rookmelders vervoeren, sprinklerinstallaties en brandwerende scheidingen die een uitslaande brand tot een uur kunnen tegenhouden.

In 2018 raakten in Nederland vier kerken beschadigd door uitslaande branden. In Limmen, Amstelveen en Valkenburg was de schade hevig, in Wateringen was de brandweer op tijd om erger te voorkomen. Met vier branden was 2018 een uitschieter, want in de tien jaar daarvoor veroorzaakten branden slechts dertien keer schade aan een kerk.

Bekijk ook de foto's die de Franse brandweer van het blussen maakte: Vijftien uur zwoegen voor Notre-Dame

Menselijk handelen

Menselijk handelen is meestal de oorzaak. Bijvoorbeeld omdat een kaars omvalt, vuurwerk verkeerd terechtkomt of doordat de brand doelbewust wordt aangestoken. Een enkele keer is een blikseminslag de boosdoener. In veel gevallen kan de oorzaak van de brand achteraf niet meer achterhaald worden. Volgens Dolf Muller, werkzaam voor de Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed, zijn eigenaren van kerken zelf verantwoordelijk voor de brandveiligheid van hun pand. Eenmaal per jaar controleert de brandweer of aan alle eisen wordt voldaan.

Mocht toch brand uitbreken, dan is in de kerk zelf al veel materiaal aanwezig om de brand te blussen. Op die manier hoeven brandweerlieden niet met brandslangen de trap op te rennen, maar kunnen ze de aanwezige brandslangen direct aansluiten op een waterpunt. Slimme rookdetectors geven bovendien exact aan waar de brand zich bevindt. Een keer per jaar wordt geoefend in kathedraal in Den Bosch. „Voornamelijk om goed op de hoogte te blijven van de verschillende gangen binnen de kerk”, zegt Van der Linden.

Voor de Martinitoren in Groningen geldt hetzelfde, zegt gemeentewoordvoerder Peter Duzink. „Eigenlijk controleren we continu omdat we als gemeente en brandweer zo vaak aanwezig zijn in het gebouw.”

Ook Nederlandse experts beschikbaar voor de wederopbouw

Ook minister Ingrid van Engelshoven (Cultuur, D66) stuurt dinsdag een brief naar haar Franse ambtgenoot Franck Riester om haar solidariteit te tonen.

Van Engelshoven biedt de Fransen de expertise van de Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed aan om te helpen bij de wederopbouw, mocht het land daarom vragen.

Meer dan zeshonderd miljoen euro gedoneerd voor wederopbouw Notre-Dame

Met de donatie van de familie Bettencourt Meyers en L'Oreal Group, die gezamenlijk 200 miljoen euro toezegden, is inmiddels meer dan 600 miljoen euro opgehaald voor de wederopbouw van de Notre-Dame.

Zaterdag zendt televisiezender France 2 een live benefietconcert uit, om geld in te zamelen voor de herbouw van de kathedraal.

„De brand in de Notre-Dame is een schok die verdergaat dan de katholieken van ons land", schrijft de Franse bisschoppenconferentie op Twitter. Woensdag om tien voor zeven, het tijdstip dat de brand in de Notre-Dame gemeld werd, zullen de klokken van alle kathedralen in Frankrijk uit solidariteit luiden.

En solidarité avec le @dioceseparis toutes les cloches des cathédrales de France sonneront demain mercredi 17 avril à 18h50, heure du début de l’incendie à Notre-Dame #NotreDame #Paris #IncendieNotreDameDeParishttps://t.co/cAV0LXYnJ6 pic.twitter.com/fWPIgyR5ZR

— Eglise Catholique (@Eglisecatho) April 16, 2019

Notre-Dame houdt stand, maar delen blijven kwetsbaar

De structuur van de Notre-Dame houdt zich goed, maar enkele plekken zijn kwetsbaar. „Het vuur is bestreden, nu is de belangrijkste taak voorkomen dat het gebouw kapotgaat”, zei de Franse staatssecretaris Laurent Nuñez (Binnenlandse Zaken) dinsdagmiddag tijdens een persconferentie, aldus persbureau AFP.

Vooral het dak en de gevel boven het noordelijke dwarsschip zijn volgens Nuñez zwak en moeten versterkt worden. Brandweerlieden zijn nog zeker 48 uur bezig om de kathedraal veilig te stellen en instorting te voorkomen. Daarna kunnen experts beginnen met herstelwerkzaamheden.

De Notre-Dame ligt op het Île de la Cité in het centrum van Parijs.

Drie gaten in gewelf

Volgens Franck Riester, de Franse minister van Cultuur, houdt het gewelf van de kathedraal vooralsnog stand. Wel heeft het drie grote gaten. „We moeten heel voorzichtig zijn”, zegt Riester. Architecten onderzoeken volgens hem samen met de brandweer welke maatregelen genomen moeten worden om de meest verzwakte delen van de Notre-Dame te behouden.

Audrey Azoulay, directeur van Unesco, de VN-organisatie die zich onder meer bezighoudt met werelderfgoed, zegt tegen persbureau AFP dat de eerste 24 à 48 uur na de ramp cruciaal zijn. Hout en steen moeten in die eerste twee dagen beschermd worden tegen waterschade. Delen van de kathedraal zijn volgens haar „extreem kwetsbaar”, in het bijzonder rond de dakspits waar veel steigers ingestort zijn.

Restauratiebedrijf: wij willen duidelijkheid

Een van de vijf bedrijven die de Notre-Dam restaureerden, en mogelijk een rol speelde in het veroorzaken van de brand, heeft gereageerd. „We willen meer dan iedereen dat duidelijk wordt wat dit drama heeft veroorzaakt”, zegt woordvoerder Julien Le Bras tegen persbureau Reuters.

Volgens Le Bras hielden twaalf mensen van zijn bedrijf zich bezig met de restauratie van de kathedraal. Geen van de hen was echter aanwezig toen maandag de brand uitbrak. Volgens Le Bras werden „alle veiligheidsmaatregelen gerespecteerd”. De werknemers werken volgens hem „zonder terughoudendheid” mee met het onderzoek van de Parijse openbaar aanklager naar de oorzaak van de brand.

De Franse president Emmanuel Macron zal dinsdagmiddag de paus spreken. Het Élyseé laat volgens persbureau AFP verder weten „talrijke nationale en internationale berichten” te hebben ontvangen, waaronder van de Amerikaanse president Donald Trump, de Duitse bondskanselier Angela Merkel en secretaris-generaal van de VN António Guterres.

Donaties voor wederopbouw stromen binnen

President Emmanuel Macron kondigde maandagavond een internationale inzamelingsactie aan om fondsen te werven voor de wederopbouw van de kathedraal. Hoeveel de restauratie gaat kosten, is nog onbekend. Experts spreken over een bedrag van honderden miljoenen euro's.

Inmiddels stromen donaties binnen. Een overzicht van opvallende toezeggingen, zoals ze nu bekend zijn:

 • François-Henri Pinault, directeur van de Kering Group, eigenaar van modemerken Gucci en Yves Saint Laurant, doneert 100 miljoen euro, om „dit kroonjuwel van ons erfgoed zo snel mogelijk weer tot leven te wekken”.
 • Bernard Arnault, wiens familie grootaandeelhouder van LVMH Group is, dat zeventig luxemerken vertegenwoordigt, doneerde 200 miljoen euro en stelde personeel beschikbaar, mocht dat nodig zijn.
 • Ook de familie Bettencourt Meyers, de Bettencourt Schueller Foundation en L'Oreal Group doneren voor de wederopbouw. In totaal gaat het om 200 miljoen euro. Het bedrijf en de familie willen bijdragen aan de „collectieve mobilisatie ten gunste van de reconstructie van een iconisch monument dat mannen en vrouwen wereldwijd inspireert”.
 • De Franse oliegigant Total zal ook 100 miljoen euro doneren, liet topman Patrick Pouyanné via Twitter weten.
 • De stad Parijs stelt 50 miljoen euro beschikbaar voor de herbouw. Ook het gewest Île de France maakt 10 miljoen euro aan noodhulp vrij, om de kosten voor de eerste herstelwerkzaamheden te dekken.
 • Bedrijven als BNP Paribas, it-consultant Capgemini en vastgoedbeheerder Groupe Duval hebben donaties toegezegd van vooralsnog onbekend hoogte, schrijft Bloomberg.

Anne Hidalgo, de burgemeester van Parijs, zegt dinsdag een conferentie van internationale donateurs en deskundigen te willen organiseren om geld in te zamelen voor de wederopbouw.

Paus Franciscus hoopt dat de Notre-Dame snel wordt herbouwd. „We wachten tot het leed, dat door ernstige schade veroorzaakt werd, omgezet wordt in hoop dankzij de herbouw", twittert de paus. Het Vaticaan stelde ook kunstexperts beschikbaar, die wellicht een rol kunnen spelen in de wederopbouw. Ook Rusland en Polen hebben specialisten klaarstaan.

Dit is wat we weten over de kunst in Notre-Dame

In de Notre-Dame bevonden zich vele kunstschatten en belangrijke relikwieën. Een deel van die kunstwerken is veiliggesteld.

Dit is wat we weten Over de kunst in de Notre-Dame na de brand

Brits koningshuis „diep bedroefd”

Het Britse koningshuis reageert „diep bedroefd” op de brand in de Notre-Dame.

De Britse koningin Elizabeth uit haar „oprechte bewondering” voor de hulpdiensten die betrokken waren bij pogingen „dit belangrijke nationale monument te redden”. Haar gedachten en gebeden zijn bij diegene die bidden in de kathedraal en de rest van Frankrijk „gedurende deze moeilijke tijden”.

"I extend my sincere admiration to the emergency services who have risked their lives to try to save this important national monument.
"My thoughts and prayers are with those who worship at the Cathedral and all of France at this difficult time."
Elizabeth R.

— The Royal Family (@RoyalFamily) April 16, 2019

Ook Elizabeths zoon en troonopvolger prins Charles betuigt zijn steun in een bericht aan president Macron. „Ik besef maar al te goed wat een waarlijk speciale positie de kathedraal in het hart van uw land inneemt.”

Prins Charles memoreert een brand in Windsor Castle van 1992. 115 kamers van het paleis gingen toen verloren. De brand woedde zo'n vijftien uur. „We sturen u onze diepste sympathie, hoe ontoereikend deze ook moge zijn”, besluit Charles.

Openbaar aanklager Parijs: brand waarschijnlijk niet opzettelijk veroorzaakt

De brand in de Notre-Dame is waarschijnlijk het gevolg van een ongeluk. Dat herhaalde Rémy Heitz, de Parijse openbaar aanklager, dinsdag. Volgens hem zijn er geen aanwijzingen dat de brand in de kathedraal bewust aangestoken is.

„We zijn voorstander van de theorie van een ongeluk”, zegt de aanklager tegen persbureau Reuters. Volgens hem werken inmiddels vijftig mensen aan het onderzoek naar de oorzaak van de brand, dat „lang en complex” gaat worden. „Alle middelen worden aangewend om de waarheid te vinden, om de oorzaak van deze verschrikkelijke brand te achterhalen.”

De openbaar aanklager van Parijs is dinsdag een onderzoek gestart naar „onvrijwillige verwoesting door vuur”. Het onderzoek richt zich momenteel op vijf bedrijven, die betrokken waren bij de restauratie van de Notre-Dame. Vijftien werknemers van deze bedrijven, die maandag aan het werk waren, zullen worden ondervraagd, zegt Heitz.

De eerste brandmelding kwam om 18.20 uur binnen, zei Heitz tijdens de persconferentie voor de Notre-Dame, maar toen werd geen brandhaard gevonden. Om 18.43 uur, toen aanwezigen al geëvacueerd waren, werd het vuur in de houten constructie geconstateerd.

Indrukwekkend filmpje van Parijse brandweer

De Parijse brandweer deelde op Twitter een indrukwekkend filmpje waarop duidelijk te zien is hoe het vuur om zich heen greep. Het dak van de beroemde kathedraal lijkt in rap tempo in vlammen op te gaan. Beelden van bovenop de Notre-Dame tonen hoe de brandweer van alle kanten het gebouw probeert te blussen.

Twitter avatar PompiersParis Pompiers de Paris #intervention Retour en images sur le feu à #NotreDame de Paris qui a mobilisé près de 400 pompiers. https://t.co/O9ELwENcoY

De Notre-Dame na de brand

De ochtend na de brand is het vuur helemaal geblust en proberen experts de schade vast te stellen. Een aantal belangrijke kunstwerken lijkt gered, maar er is nog veel onduidelijk. Ook het wereldberoemde orgel is bewaard gebleven.

Spanje gaat elektrische bedrading monumenten controleren

Spanje gaat de veiligheid van de elektrische bedrading in alle grote Spaanse monumenten controleren. De brand in de Notre-Dame is een "duidelijk signaal" dat ook Spanje de monumenten nog eens goed moet bekijken, zei de minister van Cultuur José Guirao dinsdag.

De minister onderhoudt contact met zijn Franse collega. "Voorlopig gaat het vooral om morele steun en solidariteit. Vanuit daar kijken we wat ze nodig hebben."

Beroemde orgel is bewaard gebleven

Het orgel in de Notre-Dame voor de brand.

Het beroemde orgel van de Notre-Dame is bewaard gebleven. Een "enorme opluchting", aldus locoburgemeester Emmanuel Grégoire. Het orgel is wereldberoemd en een van de grootste ter wereld. Al sinds 1330 staat er een groot orgel in de Notre-Dame; het orgel in huidige vorm werd in de twintigste eeuw ontworpen door de organist Pierre Cochereau. Het bestaat uit zo'n achtduizend orgelpijpen.

De brandweer heeft andere beroemde kunstwerken weten te redden uit de kathedraal, zoals de doornenkroon en de tuniek van Lodewijk de Heilige. Burgemeester Anne Hidalgo liet eerder al weten dat die zich "op een veilige plaats" bevinden.

Dagbladen over de 'verwoestende ramp'

Franse kranten beschrijven de brand dinsdagochtend als "verwoestend" en een "ramp". Het Franse katholieke dagblad La Croix schrijft dat het "hart in as" is gelegd. Libération opent met "Notre drame", ons drama.

Twitter avatar libe Libération A la une de Libération aujourd'hui : Notre drame https://t.co/zZqMuLvCMK https://t.co/SrW6oUCrkx

Ook veel kranten uit andere Europese landen hebben de uitslaande brand op de voorpagina. "Vlammen verwoesten de Notre-Dame, symbool van de Europese cultuur", kopte de Spaande ochtendkrant El País. De Britse krant The Times spreekt over een "strijd om de Notre-Dame te redden".

Twitter avatar Delcroixx Olivier Delcroix EN DIRECT - #IncendiedeNotreDamedeParis : «Le désastre», «désolation», «Notre-Drame» : les unes pour décrire «l'impensable» https://t.co/lq46TcP7qp via @Le_Figaro https://t.co/PSpocxuoaH

Brand volledig onder controle

De brand is inmiddels volledig gedoofd, laat de brandweer in Parijs weten. Met ruim vierhonderd man is de brandweer de hele nacht in touw geweest om het vuur onder controle te krijgen. Bij de bluswerkzaamheden zijn een brandweerman en twee politieagenten lichtgewond geraakt.

Twitter avatar PompiersParis Pompiers de Paris 2/2 Après plus de 9h de combats acharnés, près de 400 pompiers de Paris sont venus à bout de l’effroyable l’incendie. 2 policiers et un sapeur-pompier ont été légèrement blessés. https://t.co/re9ZR0KB3W

'Een van de meest iconische gebouwen van ons werelddeel'

Frankrijk reageert vol ongeloof op de brand. Verschillende Franse politici hebben zich uitgelaten over de ramp. De Franse president Emmanuel Macron belooft "samen" de kathedraal te herbouwen. "Het is onderdeel van de Franse lotsbestemming". Volgens de Parijse burgemeester Anne Hidalgo is "de geschiedenis van onze stad verbonden met die van de kathedraal".

Ook wereldwijd wordt gereageerd. Paus Franciscus heeft "met ontzetting en verdriet het nieuws gezien van de verschrikkelijke brand die de kathedraal, het symbool van het christendom in Frankrijk en in de wereld, heeft verwoest". De Spaanse premier Pedro Sánchez tweette dat de "brand 850 jaar geschiedenis, architectuur, schilderkunst en beeldhouwkunst heeft aangetast".

Premier Mark Rutte laat weten dat Parijs en Frankrijk "hard geraakt" zijn door de brand.

Twitter avatar MinPres Mark Rutte Parijs en Frankrijk hard geraakt door een verzengend vuur in de Notre Dame, een van de meest iconische gebouwen van ons werelddeel. Deze vernietigende brand wordt in heel Europa gevoeld. Zojuist @EmmanuelMacron veel sterkte toegewenst met deze enorme catastrofe.

"Het is een deel van onze jeugd, het is een deel van onze cultuur, het is een deel van ons leven", liet de Amerikaanse president Donald Trump weten. Ook had hij nog een tip voor de Parijse brandweer: "Misschien moeten helikopters worden ingezet om het vuur te doven. Er moet snel worden opgetreden!"

Twitter avatar realDonaldTrump Donald J. Trump So horrible to watch the massive fire at Notre Dame Cathedral in Paris. Perhaps flying water tankers could be used to put it out. Must act quickly!

Brand in Notre-Dame onder controle, Macron kondigt inzamelingsactie aan

Een dag na de brand in de Notre-Dame neemt Parijs de schade op. Het vuur smeult nog en de brandweer is bezig met de laatste bluswerkzaamheden. Hoe de brand is ontstaan is nog niet bekend en de autoriteiten zijn een onderzoek begonnen. De dakspits van de kathedraal is ingestort en twee derde van het dak heeft het begeven.

Een deel van de kunstwerken heeft de brandweer uit de kathedraal kunnen redden en "bevinden zich op een veilige plaats", aldus burgemeester Anne Hidalgo. Hoe het gebouw er verder aan toe is, is nog niet bekend. Dinsdagochtend wordt besloten of het voor architecten en andere deskundigen veilig genoeg is om de Notre-Dame te betreden voor onderzoek. Er wordt onder meer gevreesd voor de glas-in-loodramen van de kathedraal.

Twitter avatar Anne_Hidalgo Anne Hidalgo Merci aux @PompiersParis, aux policiers et aux agents municipaux qui ont réalisé ce soir une formidable chaîne humaine pour sauver les œuvres de #NotreDame. La couronne d'épines, la tunique de Saint Louis et plusieurs autres œuvres majeures sont à présent en lieu sûr. https://t.co/cbrGWCbL2N

De brand brak maandag rond 18.50 uur uit op de zolder van de kathedraal. De Franse president Emmanuel Macron heeft beloofd een internationale inzamelingsactie te beginnen om de Notre-Dame te herbouwen. De eerste schenkingen zijn inmiddels gedaan. François-Henri Pinault, topman van het modeconglomeraat waar onder andere Gucci en Yves Saint Laurent onder vallen, beloofde honderd miljoen euro te doneren. Bestuursvoorzitter bij Louis Vuitton en multimiljardair Bernard Arnault heeft toegezegd tweehonderd miljoen euro te doneren.

Lees ook: 'De Notre-Dame is meer dan een kathedraal, het is een Frans symbool'