Bij Anderlecht heerst op alle fronten chaos sinds overname

Voetbal Fred Rutten vertrok dinsdag na drie maanden als trainer van Anderlecht. Daarmee is de crisis compleet bij de Belgische recordkampioen.

De uitwedstrijd van Anderlecht tegen Standard Luik werd vrijdag gestaakt omdat vuurwerk op het veld werd gegooid.
De uitwedstrijd van Anderlecht tegen Standard Luik werd vrijdag gestaakt omdat vuurwerk op het veld werd gegooid. Foto Virginie Lefour/AFP

Een exclusief tenue zou al klaarliggen bij de nieuwe kledingsponsor, om volgend seizoen te dragen in internationale wedstrijden. Maar de Belgische recordkampioen lijkt zich voor het eerst sinds 55 jaar niet eens te gaan kwalificeren voor Europees voetbal.

Ook Fred Rutten kon de sportieve malaise in Brussel niet keren. Al na drie maanden is de Nederlandse trainer vertrokken bij Anderlecht, volgens de club in goed overleg. Hij haalde ternauwernood de play-offs om het kampioenschap, maar begon deze met drie nederlagen.

Het vroegtijdige vertrek van Rutten betekent dat het na ruim een half uur gestaakte uitduel met aartsrivaal Standard Luik zijn laatste wedstrijd is geweest. Hij zal altijd verbonden blijven aan, zoals diverse Belgische media het omschrijven, ‘het absolute dieptepunt’ in de toch vooral glansrijke historie van Paars-Wit. In Luik bleven de fans afgelopen vrijdag bij een 2-0 achterstand vuurpijlen en rookbommen op het veld gooien.

Ze wilden de wedstrijd bewust laten stilleggen, vertelde een lid van de harde kern tegen Het Nieuwsblad, omdat Anderlecht zijn „DNA aan het verliezen” is. Naast de vijftien brandplekken op het veld werden ook onder meer twee spoelbakken en 106 stoeltjes vernield.

Een sportieve crisis heeft de Brusselse club wel vaker gekend in haar 110-jarig bestaan. Maar nu dreigt volgens de aanhangers ook de identiteit verloren te gaan. Bij de club die gelijk stond aan stabiliteit en traditie, zoals oud-speler Georges Grün vorige week in De Standaard liet optekenen, heerst nu op alle fronten chaos.

Als veroorzaker van die chaos wordt vooral gewezen naar voorzitter Marc Coucke, de 54-jarige miljardair die sinds anderhalf jaar een meerderheid van de aandelen bezit. Die nam hij over van de familie Vanden Stock, onder wiens bewind Anderlecht in 47 jaar twintig landstitels won.

Lees ook: De miljardair die Anderlecht opschudt

Coucke zou de club volgens zijn criticasters te snel willen hebben moderniseren. Hij veranderde sponsorzalen en nam enkele prominenten hun gratis seizoenkaart af - wat niet in goede aard viel.

Maar ook de familie Vanden Stock is schuldig volgens Grün, in Nederland bekend door zijn doelpunt dat Oranje in 1985 de weg naar het WK versperde. Na de overname door Coucke vielen er „lijken uit de kast”, terwijl de club al tientallen miljoenen euro’s schuld had. Om de licentiecommissie gerust te stellen, kondigde Coucke eind februari een kapitaalinjectie van 30 miljoen euro aan.

In de resterende zes wedstrijden – het duel tegen Standard Luik wordt waarschijnlijk omgezet in een 5-0 nederlaag – heeft Anderlecht een achterstand van acht punten op de vierde plaats. Europees voetbal is heel ver weg.