Apple en chipmaker Qualcomm leggen ruzie bij en sluiten overeenkomst

De bedrijven hebben elkaar nodig: Apple is afhankelijk van Qualcomm vanwege de onmisbare patenten en voor Qualcomm is Apple een hele grote klant.

Op de beurs in New York schoot het aandeel Qualcomm direct omhoog: plus 22 procent.
Op de beurs in New York schoot het aandeel Qualcomm direct omhoog: plus 22 procent. Foto Sergio Perez/Reuters

Apple en chipmaker Qualcomm hebben een jarenlang financieel geschil beslecht met een schikking. De bedrijven sloten dinsdag een zesjarige licentieovereenkomst. Hoeveel geld daarmee gemoeid is, werd niet bekendgemaakt.

Het gaat om technologie die Qualcomm bezit waarmee iPhones verbinding maken met het internet. Apple beweerde dat Qualcomm misbruik maakte van zijn dominante positie. Het bedrijf vraagt dertien dollar (11,52 euro) per iPhone, iets wat Apple te veel vond. Op zijn beurt beweerde Qualcomm weer dat Apple de technologie jarenlang gebruikte zonder daar voldoende voor te betalen.

Rechtszaak dreigde

De bedrijven hebben elkaar nodig: Apple is afhankelijk van Qualcomm vanwege de onmisbare patenten voor het gebruik van mobiele netwerken, voor Qualcomm is Apple een hele grote klant.

Het jarenlange getouwtrek zou volgende maand in een rechtszaak mogelijk tot een einde komen, maar advocaten van beide partijen kwamen er dinsdag al uit. Apple eiste zeven miljard dollar (6,20 miljard euro), andere iPhone-leveranciers nog eens 27 miljard dollar (23,93 miljard euro). Qualcomm wilde minstens een miljard dollar (890 miljoen euro) zien, voor alle kosten die Apple niet betaald heeft.

Eerder liep het in Duitsland al zo hoog op dat Apple moest stoppen met de verkoop van enkele oudere iPhone-modellen. Volgens een rechter schond Apple een patent van het chipconcern, waardoor toestellen met de betreffende chips in de ban gingen. Dat omzeilde Apple door dan toch maar chips van Qualcomm te plaatsen.

Op de beurs in New York schoot het aandeel Qualcomm direct omhoog: plus 22 procent. Het aandeel Apple reageerde nauwelijks, plus 0,3 procent.

Lees ook: Knallende ruzie om de iPhone-chip