Recensie

Recensie Muziek

Aimabele anekdotes van Giorgio Moroder in Paradiso

Electro Producer Giorgio Moroder (78) brengt zijn Italo-disco-erfgoed naar het podium, met drie zangeressen, een zanger en een uitgebreide band. Hij blijkt onsterfelijke nummers te hebben gemaakt, en een aantal missers.

Giorgio Moroder in Paradiso in Amsterdam.
Giorgio Moroder in Paradiso in Amsterdam. Foto Lotte Schrander

Er waren drie zangeressen in lange wijde jurken, van wie niet een de vocale pit had van Donna Summer. Er was een zanger in glittercolbert die voortdurend het publiek opjutte maar ondertussen vergat de toon vast te houden. Er was een tiental muzikanten, inclusief strijkkwartet en percussionist, dat vaardig de instrumentaties uitvoerde. Gelukkig was daar ook Giorgio Moroder zelf, 78, in het hart van de opstelling, die aimabele anekdotes vertelde over zijn nummers. Bij zijn optreden in een uitverkocht Paradiso in Amsterdam was Moroder – met snor, zonder bril – de motor van zijn entourage.

Hoe brengt een producer zijn composities op het podium tot leven, als zijn beroemdste medewerkers zijn overleden? Nog geen drie zangeressen kunnen de sensuele maar stoere expressie van Donna Summer vervangen. Daardoor klonk ‘Love To Love You Baby’ nu minder dwingend en waren de ‘Bad Girls’ nauwelijks bad.

Gelukkig werd het de nagedachtenis van David Bowie bespaard om te worden uitgevoerd door de oververhitte achtergrondzanger; Bowie’s eigen stem klonk tijdens zijn ‘Cat People’, maar hij was niet te zien. Aantrekkelijker was de posthume samenwerking met Donna Summer, op een scherm aanwezig terwijl ze ‘MacArthur Park’ live zong. Summer, al wat ouder, was ontroerend door haar formidabele kracht, in een fantastisch arrangement. Zo produceerde Moroder gedurende zijn carrière een aantal onsterfelijke nummers, maar sommige hadden beter onopgerakeld kunnen blijven: het amechtige ‘Take My Breath Away’, ‘Flash Dance’ en ‘The NeverEnding Story’, bijvoorbeeld.

Lees ook dit profiel: Giorgio Moroder (78) viert zijn pensioen op het podium

Dat het een feestelijke avond werd, lag aan de zangeressen die steeds vrolijker hun stem leenden aan Moroders Italo-disco-erfgoed. En aan de uitvoering van Daft Punks ‘Giorgio By Moroder’, het nummer dat hem in 2013 weer onder de aandacht bracht. Het mooist was zijn verhaal over het ontstaan van ‘I Feel Love’, geheel voortgebracht door destijds nog primitieve synthesizers. Het werd nu uitgevoerd door een complete band; een verrassende historische omkering.

Correctie (16 april 2019): In een eerdere versie van dit artikel stond dat Giorgio Moroder 79 is, zijn juiste leeftijd is 78. Ook stond er dat hij op 21/4 opnieuw zou optreden in Paradiso; juist is 21/5. Beide zaken zijn aangepast.