54 Ajax-aanhangers opgepakt en Italië uitgezet

Zij waren in het bezit van wapens en vuurwerk op weg naar Turijn voor de kwartfinale tussen Juventus en Ajax. De politie onderschepte hen op een tolweg.

Afgelopen woensdag braken er rond de heenwedstrijd rellen uit rond de Johan Cruijff Arena in Amsterdam. De supporters in beeld zijn voor zover bekend niet betrokken bij de aanhoudingen in Italië.
Afgelopen woensdag braken er rond de heenwedstrijd rellen uit rond de Johan Cruijff Arena in Amsterdam. De supporters in beeld zijn voor zover bekend niet betrokken bij de aanhoudingen in Italië. Foto ANP/VI Images.

Italië heeft dinsdagochtend een groep van 54 aanhangers van Ajax het land uit gezet. Zij werden maandag bij een tolpoort aan een snelweg ten noordoosten van Turijn opgepakt en hadden wapens, rookbommen en vuurwerk bij zich. Dat melden verschillende Italiaanse media waaronder dagblad La Repubblica.

De groep zat in twee bussen en was onderweg naar Turijn, waar dinsdagavond de kwartfinale van de Champions League wordt gespeeld tussen de Juventus en Ajax. Agenten vonden aan boord onder meer wapenstokken, pepperspray en boksbeugels.

De Italiaanse vicepremier Matteo Salvini heeft gezegd dat niemand naar Italië kan komen om wanorde te veroorzaken. “Onze stadions en onze steden zijn gesloten voor gewelddadige mensen”, schrijft hij op Twitter. Salvini wijst daarbij op een aanpassing van de Italiaanse wet die het mogelijk maakt EU-burgers uit te zetten als de openbare orde wordt bedreigd.

Ajax heeft alle tweeduizend beschikbare kaarten voor de voetbalwedstrijd verkocht. In de praktijk reizen er echter meer supporters mee om de wedstrijd ergens in de speelstad te bekijken.

Halsema op het matje om politieoptreden

Vorige week woensdag ging het bij de heenwedstrijd in Amsterdam op verschillende plekken mis. Voorafgaand werden ruim honderd supporters van Juventus preventief opgepakt. Ook zij hadden wapens bij zich.

Bij een zogeheten ‘entrada’, een sfeeractie waarbij fanatieke supporters voor een wedstrijd bijeenkomen, liep het uit op een confrontatie tussen Ajax-supporters en de politie. Toen er vuurwerk werd afgestoken, greep de ME in met onder meer waterkanonnen en knuppels. Er werden uiteindelijk 75 arrestaties verricht; acht agenten raakten gewond.

Op het optreden van de politie in Amsterdam is veel kritiek. De supportersvereniging van Ajax spreekt van “buitenproportioneel machtsvertoon”. Ook verschillende supporters hebben aangifte gedaan tegen de politie. Dinsdagavond moet burgemeester Femke Halsema (GroenLinks) zich in de gemeenteraad verantwoorden over het politieoptreden.