Recensie

Recensie

Zeldzame vogel geeft naam aan nieuw literair vogelblad ‘De scharrelaar’

Signalement Nederland krijgt dinsdag een nieuw literair vogeltijdschrift, genoemd naar een bonte trekvogel: ‘De scharrelaar.’ Met bijdragen van Stefan Brijs en Remco Daalder, gemodelleerd naar literair voetbalblad ‘Hard gras.'

In tegenstelling tot veel natuurglossy's wil ‘De scharrelaar’ vooral beschouwing en polemiek bieden. Daarom: geen glanzende foto's maar tekeningen.
In tegenstelling tot veel natuurglossy's wil ‘De scharrelaar’ vooral beschouwing en polemiek bieden. Daarom: geen glanzende foto's maar tekeningen. Tekening Luca van Boeckel

Na Hard gras voor voetbalfans, De Muur voor wielerfanaten en literair poptijdschrift Wah Wah hebben vogelliefhebbers en -kenners een eigen tijdschrift, De scharrelaar. Twee keer per jaar, tijdens voor- en najaarstrek, verschijnt dit „boekblad over vogels en vogels kijken”, genoemd naar een kleurrijke trekvogel. Redactieleden Emile Brugman, Caspar Dullaart, Saskia van Loenen en Jean-Pierre Geelen spreken over een „reservaatje waarin het knettert en tettert, zindert en zingt, vloeiend uit de pennen van vogelaars met liefde voor schrijven of schrijvers met liefde voor vogels”.

In tegenstelling tot natuurglossy’s mikt De scharrelaar, volgens uitgever Atlas Contact op kwalitatief hoogstaande beschouwing, polemiek, reisverhaal en column. In het eerste nummer dat dinsdag 16 april verschijnt daarom geen glanzende foto’s, wel gestileerde zwart-wit tekeningen van Luca van Boeckel. Haar kraanvogel, kerkuil en boomklever zijn getekend met robuuste contouren. Elke aflevering krijgt een nieuwe illustrator de kans.

De scharrelaar zelf is een zeldzame vogelsoort, iriserend blauw van kleur. In een lyrische bijdrage vol cliffhangers beschrijft Saskia van Loenen, tevens redacteur van NRC, de zoektocht naar deze vogel in de Spaanse Extremadura. Bioloog Hay Wijnhoven volgt met wetenschappelijke distantie het verbijsterende trekgedrag van de Turkse tortel: eind jaren vijftig begon die aan een opmars in noordwestelijke richting, vanuit Turkije via de Alpen tot zelfs IJsland. Jean-Pierre Geelen verzet zich tegen de drift vogels te ringen en Remco Daalder maakt zich cynisch vrolijk over het twitchen, ofwel het wedstrijdje vogels aan je soortenlijst toevoegen. De Brit Redmond O’Hanlon biedt mooie herinneringen aan de eerste scharrelaar die hij zag.

Schrijver Stefan Brijs wijst in zijn bijdrage op een bijzondere vorm van bedreiging voor vogels. Hij schrijft over de vallei in Andalusië, waar hij sinds 2014 woont. Aanvankelijk jubelde het er van de vogelrijkdom, maar gaandeweg vindt er kaalslag plaats voor avocadoplantages. Tot slot is er een bijdrage van Koos van Zomeren, die uitlegt hoe voor hem vogelschrijven in zijn werk gaat: het is „een grillige, speelse, opwindende, in hoge mate intuïtieve bezigheid”.

‘De scharrelaar’ wordt dinsdag 16 april gepresenteerd in Spui 25, Amsterdam. Aanvang: 17.00uur. Inl: spui25.nl