Vijf maanden cel geëist tegen oud-beveiliger Geert Wilders

Faris K. bekende beroepsgeheime informatie over onder meer de woonplaats van Geert Wilders te hebben gelekt.

PVV-leider Geert Wilders in de Tweede Kamer.
PVV-leider Geert Wilders in de Tweede Kamer. Foto Remko de Waal/ANP

Het Openbaar Ministerie heeft maandag vijf maanden gevangenisstraf geëist tegen Faris K., de ex-beveiliger van Geert Wilders die ervan verdacht wordt informatie over onder meer de woonplaats van de politicus te hebben gelekt. Ook eiste het OM een beroepsverbod van vijf jaar.

K.zou over zijn werk hebben gepraat met drie vrouwen, onder wie zijn vriendin, en details hebben prijsgegeven die onder zijn geheimhoudingsplicht vielen. Tijdens de zitting in de Haagse rechtbank bekende de 36-jarige K. en noemde hij zijn gedrag „stom”, aldus persbureau ANP.

Lees ook: Strafzaak tegen beveiliger Wilders is pijnlijk voor verdachte en aanklager

Barack Obama

Behalve over Wilders zou K. ook informatie hebben gedeeld over het bezoek aan Nederland van een van de dochters van Barack Obama, destijds nog president van de Verenigde Staten. Volgens het OM heeft de loslippigheid van K. niet tot beveiligingsproblemen geleid en is er van kwade wil bij K. geen sprake geweest.

Het onderzoek naar K. kwam in de zomer van 2016 op gang en duurde enkele maanden. De recherche tapte zijn telefoon af en hing zijn auto vol met opnameapparatuur. Eind februari 2017 werd hij gearresteerd en zat korte tijd vast.

K. werd in 2008 al veroordeeld voor het lekken van beroepsgeheimen. Hij was toen politieagent in Utrecht. Hoe het dan toch kon dat hij werd ingezet als beveiliger van Wilders is niet duidelijk.