Uitstel van betaling voor drukkerij Roto Smeets

Drukkerij Roto Smeets drukt onder meer Donald Duck en Elsevier. Het bedrijf heeft veel last van dalende oplages van de bladen.

Foto Lex van Lieshout/ANP
Foto Lex van Lieshout/ANP Bij Roto Smeets wordt onder meer de Donald Duck gedrukt.

Circle Media Group (CMG) heeft uitstel van betaling aangevraagd voor dochterbedrijf Roto Smeets, de drukkerij van onder meer Donald Duck, Elsevier en Libelle. Roto Smeets zal de komende tijd wel gewoon doordraaien, waardoor het verschijnen van de tijdschriften vooralsnog niet in gevaar komt. Als reden noemt CMG de „uitdagende marktomstandigheden in de Europese grafische industrie”. Het bedrijf heeft veel last van dalende oplages van de bladen en een structurele overcapaciteit.

De surseance is aangevraagd voor de vestigingen van Roto Smeets in Deventer, Weert en Doetinchem. De marketingafdeling in Amstelveen valt vooralsnog buiten de aanvraag. Bij de Roto Smeets Group werken achthonderd mensen. Het bedrijf wil bekijken of een reorganisatie mogelijk is. Vakbond FNV vernam het nieuws „via het persbericht” en wil in gesprek met CMG.

26 drukkerijen

Het Nederlandse Circle Media Group ontstond toen Roto Smeets en CirclePrinters in 2017 fuseerden. Het bedrijf lijfde vorig jaar het Vlaamse Corelio Printing in. Het printmediabedrijf heeft 26 drukkerijen in tien Europese landen en vijfduizend werknemers.

Alle niet-Nederlandse activiteiten blijven vooralsnog buiten schot. Wel ging vorige maand de Belgische drukkerijdochter Hélio Charleroi failliet. De Europese vakbond voor grafische bedrijven uitte onlangs grote zorgen over de situatie bij CMG. Er zouden onder meer betaalachterstanden zijn bij leveranciers van papier en inkt. CMG was maandag niet bereikbaar voor commentaar.