Trumpblog

Trump vetoot Congresbesluit om inmenging in Jemen te beëindigen

Trump spreekt veto uit over Jemen-resolutie Congres

De Amerikaanse president Donald Trump heeft zijn veto uitgesproken over een resolutie van het Congres die een einde zou maken aan de Amerikaanse inmenging in het geweld in Jemen, meldt persbureau AP. De Jemen-resolutie kwam met voldoende stemmen door het Congres, maar kreeg onvoldoende steun om een veto door de president onmogelijk te maken.

Trump noemde het besluit van het Congres onnodig en "een gevaarlijke poging om mijn grondwettelijke bevoegdheden te verzwakken". Amerikaanse militairen zouden zich niet in de strijd mengen, benadrukte Trump. Intrekking van die steun zou volgens de president Amerikanen in de omgeving in gevaar brengen en bovendien slecht zijn voor de relatie met Saoedi-Arabië.

De Verenigde Staten steunen de door Saoedi-Arabië geleide coalitie die aanvallen uitvoert op door Iran gesteunde rebellengroepen in het land. De VS steunen de coalitie met wapens, maar ook met inlichtingen, logistiek en in het verleden een tankvliegtuig.

De strijd in Jemen heeft volgens de Verenigde Naties vorig jaar aan 4.800 mensen het leven gekost. Miljoenen anderen, onder wie volgens Unicef 1,2 miljoen kinderen, lijden honger, zijn op de vlucht of worden anderszins door het geweld getroffen.

Lees ook: ‘Ook Franse wapens ingezet bij bombardementen in Jemen’

Het resultaat van een luchtaanval van de coalitie op Sanaa, vorige week. Foto Hani Mohammed/AP

'Mueller-rapport donderdag vrijgegeven'

Het Amerikaanse ministerie van Justitie gaat donderdag de bewerkte versie van het rapport van speciaal aanklager Robert Mueller publiceren. Dat bevestigt een woordvoerder van het ministerie maandag aan persbureau AP.

Delen van het rapport, dat naar verwachting zo'n vierhonderd pagina's telt, worden door justitieminister William Barr weggelakt. Barr doet dat in vier kleuren, voor iedere wettelijke grond. Er kan onder meer gestreept worden in het rapport om inlichtingenwerk te beschermen. Ook zaken die in nog lopende rechtszaken spelen, kunnen worden weggelakt.

Mueller deed sinds mei 2017 onderzoek naar Russische pogingen om de Amerikaanse presidentsverkiezingen van 2016 te beïnvloeden. Eind maart rondde hij zijn onderzoek af. Kort daarna stuurde Barr een samenvatting van het onderzoek van vier pagina's naar het Amerikaanse Congres. Mueller, zo schreef Barr in die samenvatting, vond geen bewijs voor samenzwering tussen de Russen en Trump of iemand uit zijn organisatie. Barr schreef ook dat Mueller niet kon concluderen of Trump de rechtsgang belemmerd heeft.

Volgens Trump sprak de samenvatting hem „volledig vrij”. Democraten vrezen echter dat Barr het rapport niet goed heeft samengevat. Ze pleiten voor volledige publicatie van het document, zonder weggelakte passages.

Trump reageerde maandagavond dat het onderzoek zich had moeten richten „op de mensen die mijn campagne bespioneerden en anderen die de hele Rusland-hoax fabriceerden”. Hij herhaalde dat er geen samenzwering was.

Lees ook: Gevecht om rapport van Mueller barst pas net los

Trumpblog week 20

Volg in dit blog de ontwikkelingen rond het presidentschap van Trump in week twintig.

Lees hier het blog van vorige week terug. Bagatelliseert Omar 9/11 of roept Trump op tot haat tegen moslims?