Deense gezelligheid

Altijd als ik ergens heen ga, is het eerste wat ik doe de restaurants kiezen. Zo was ik afgelopen december in Kopenhagen. De Deense culinaire scene is de laatste jaren enorm ontwikkeld, mede dankzij de invloed van restaurant Noma dat de Nordic Cuisine op de kaart zetten en hip maakte. Het een na het andere succesvolle restaurant ging de afgelopen jaren open in de hoofdstad.

Wij probeerden de beroemde pizza’s van Baest en de Nordic Cuisine van Relae. Hoewel ze op Napolitaanse leest zijn geschoold, vond ik de pizza’s van Baest toch ook iets spartaans-Scandinavisch hebben. Ze waren heel smakelijk, maar de Napolitaanse pit ontbrak, zeg maar.

Relae was ook al zo’n interessante ervaring. De gerechten waren bijna breekbaar zo puur en elegant. Smakelijke eenvoud, ik ben blij dat ik het geproefd heb, maar eerlijk? Ik hou van temperament. Van gerechten die knallen in de mond, waar kruiden en specerijen elkaar om aandacht verdringen en de hersens geprikkeld worden door bonte combinaties die elke vezel in het lichaam wakker schudden. Smaken waar ik een beetje emotioneel van word, omdat ze me aan een dierbare herinneren of die elk verdriet verjagen met iedere hap die ik neem. Maar goed, ik ben dan zelf ook mijn eigen temperament amper de baas. Favoriet was overigens Kiin Kiin waar de vrouwelijke chef-kok Dak Laddaporn de moderne Thaise keuken serveert.

Deze drie restaurants worden ook genoemd in het boek Kopenhagen Food, ‘Recepten, tradities en verhalen’, van Trine Hahnemann. Hahnemann is culinair ondernemer en kok en een geboren en getogen Kopenhaagse die de ontwikkeling van de culinaire scene van nabij heeft meegemaakt.

Kopenhagen Food is een kook- en reisboek ineen. De auteur bespreekt de verschillende wijken van de stad, geeft tips en deelt recepten. Het boek is gelardeerd met sfeerfoto’s van de stad die de bekende Deense hygge (gezelligheid) over moeten brengen.

Wellicht komt het doordat ik er al eens ben geweest in de ijzige kou, maar ik kreeg niet meteen zin om weer eens terug te gaan. De stad is net als het lokale eten elegant, maar een beetje afstandelijk. Maar misschien verandert mijn oordeel als we komende week wat gerechten gaan maken. Best kans dat die Deense gezelligheid toch een stuk aanstekelijker blijkt bij warmer weer.