Soedanees leger belooft hervormingen: wel premier, geen president

Hoewel president Bashir is afgezet, gaan de protesten door. Demonstranten willen direct een democratisch bestuur.

President Bashir is afgezet, maar de protesten in Soedan gaan nog altijd door.
President Bashir is afgezet, maar de protesten in Soedan gaan nog altijd door. Foto Reuters

De militaire raad van Soedan belooft dat een premier en een kabinet aangesteld zullen worden om het land te besturen. Er zal echter nog geen president verkozen worden, meldde een Soedanese legerwoordvoerder zondag, volgens persbureau AP. Een lijst met verdere pro-democratische hervormingen moet protestleiders voorlopig tevreden stellen.

Hoewel er een einde is gekomen aan het bewind van oud-generaal en president Omar al-Bashir, zijn de maandenlange protesten nog niet voorbij. Actieleiders organiseerden voor het ministerie van Defensie een zogeheten sit-in. Demonstranten willen „direct en onvoorwaardelijk” een democratisch verkozen bestuur en vrezen dat het leger de macht straks niet afstaat.

Lees ook: Na nieuwe coup dreigt interne machtsstrijd binnen leger Soedan

Maar volgens de generaal-majoor Shams Ad-din Shanto is het leger bereid om een burgerlijk bestuur aan te stellen. Oppositiepartijen en actiegroepen moeten onderling uitmaken hoe dit eruit moet komen te zien. „Wij stellen geen premier aan. Zij zullen er eentje kiezen”, aldus de legerwoordvoerder.

Generaal Abdel Fattah Burhan - de facto de nieuwe leider van Soedan - zei zaterdag al dat Soedan wat hem betreft een burgerregering krijgt. De overgang van een militair bewind naar democratie zou twee jaar duren.

‘Normale leven moet doorgaan’

In de tussentijd hoopt de militaire raad de gemoederen te bedaren met meerdere beloftes. Demonstranten krijgen de vrijheid om te blijven protesteren, zolang ze „het normale leven door laten gaan”, wegen niet ongevraagd blokkeren en geen wapens gebruiken. Generaal Burhan beloofde zaterdag al dat gevangenen die de afgelopen maanden zijn opgepakt tijdens betogingen, zullen worden vrijgelaten.

Ook worden commissies aangesteld die corruptie onder oud-president Bashir moeten gaan onderzoeken. Het leger zegt verder dat alle mediacensuur wordt opgeheven.

Meerdere oud-getrouwen van de donderdag afgezette Bashir zijn uit hun functie gezet. Het hoofd van de Soedanese inlichtingendiensten is vervangen en de Soedanese ambassadeurs voor de Verenigde Staten en Verenigde Naties zijn teruggeroepen. Ook zouden volgens de BBC meerdere bestuurders onder oud-president Bashir zijn opgepakt, het is niet duidelijk om wie het precies gaat.