Brand Notre-Dame onder controle

Rond drie uur in de nacht van maandag op dinsdag had de brandweer de brand in de Notre-Dame onder controle. President Macron kondigde aan een inzamelingsactie op te zetten voor de herstelwerkzaamheden.

Rook rondom het altaar binnenin de Notre-Dame.
Rook rondom het altaar binnenin de Notre-Dame. Foto Philippe Wojazer / Reuters

De Parijse brandweer heeft de brand in de Notre-Dame onder controle. Het vuur, dat op maandagavond uitbrak, heeft het dak en de torenspits van de kathedraal verwoest.

De schade is minder erg dan in eerste instantie werd gevreesd, liet de burgemeester van Parijs, Anne Hidalgo, weten. Het altaar en het kruis hebben de brand overleefd. Tevens zijn veel van de beroemde kunstwerken en relikwieën die in de kerk stonden gered.

De staatssecretaris van Binnenlandse Zaken Laurent Nunez liet dinsdagochtend weten dat de oorzaak van de brand nog wordt onderzocht. Het vuur brak rond 18.50 uur uit op de zolder van de kathedraal. Later op de ochtend wordt besloten of het gebouw stabiel genoeg voor architecten en deskundigen is om te betreden.

Inzamelingsactie

De Franse president Emmanuel Macron beloofde een internationale inzamelingsactie te beginnen om de beroemde kathedraal te herbouwen. Macron had een langverwachte toespraak met betrekking tot de grieven van de ‘gele hesjes’ afgezegd om persoonlijk aanwezig te kunnen zijn bij de bluswerkzaamheden van de Notre-Dame.

“Deze kathedraal, die zullen wij samen weer opbouwen.”

Na zijn toespraak omhelsde Macron de aartsbisschop van Parijs, Michel Aupetit, wiens huldiging vorig jaar januari plaatsvond in de Notre-Dame.

François-Henri Pinault, de topman van het modeconglomeraat waar onder andere Gucci en Yves Saint Laurent onder vallen, heeft in de nacht van maandag op dinsdag aangekondigd honderd miljoen euro te zullen schenken voor het herstel van de Notre-Dame.

Teruglezen: het liveblog van de brand

Glas-in-lood

Er wordt gevreesd voor de glas-in-loodramen van de kathedraal. Een Franse journalist ter plaatse zegt dat het ernaar uitziet dat het raam aan de noordzijde niet verwoest is.

De brandweer van Parijs kondigde aan dat iconische rechthoekige torens en de structuur van de kathedraal de brand hebben overleefd. Grote delen van het dak stortten in, evenals de torenspits. De politie vermoedt niet dat er sprake is van brandstichting.

In beeld: De tragiek van de Notre-Dame

Jaarlijks wordt de kathedraal, die werd gebouwd in de twaalfde en dertiende eeuw, bezocht door dertien miljoen toeristen.