Rode Kruis zoekt door IS ontvoerde hulpverlener en chauffeurs

Een Nieuw-Zeelandse verpleegkundige en twee Syrische chauffeurs werden vijf jaar geleden ontvoerd. Het is de eerste keer dat het Rode Kruis naar buiten treedt over de zaak

De Nieuw-Zeelandse verpleegkundige Louisa Akavi en de twee Syrische chauffeurs Alaa Rajab (links) en Nabil Bakdoun.
De Nieuw-Zeelandse verpleegkundige Louisa Akavi en de twee Syrische chauffeurs Alaa Rajab (links) en Nabil Bakdoun. Foto via AFP/ICRC

Het Internationaal Comité van het Rode Kruis zoekt naar drie werknemers die meer dan vijf jaar geleden werden ontvoerd door terreurgroep Islamitische Staat (IS). Het gaat om de Nieuw-Zeelandse verpleegkundige Louisa Akavi en de twee Syrische chauffeurs Alaa Rajab en Nabil Bakdounes. De hulporganisatie publiceerde zondag een oproep om meer informatie te verkrijgen over de drie. Ook verzocht de hulporganisatie „onmiddellijke en onvoorwaardelijke vrijlating” voor het geval dat dat de gijzelaars nog steeds worden vastgehouden.

Met de oproep beëindigt het Rode Kruis een jarenlange stilte over de zaak. De hulporganisatie, maar ook de regering van Nieuw-Zeeland, hielden zich stil over de ontvoering uit angst dat het prijsgeven van de identiteit of nationaliteit van de gijzelaars hen in gevaar zou kunnen brengen. Nu het kalifaat van IS is ingestort, acht het Rode Kruis het veilig de mediastilte te verbreken in de hoop meer informatie te vinden over de drie werknemers.

Lees ook deze reportage uit Noord-Syrië: Een huiskamerrechtbank voor IS’ers

Akavi in leven

Akavi, Rajab en Bakdounes werden in oktober 2013 gezamenlijk ontvoerd toen zij medische middelen wilden afleveren in Idlib in het noordwesten van Syrië. Vier anderen die gelijktijdig werden ontvoerd, kwamen een dag later vrij. Volgens het Rode Kruis was Akavi eind 2018 nog in leven. Over de twee chauffeurs heeft de hulporganisatie niets meer gehoord sinds de ontvoering.

Akavi is een van de laatsten van zeker 23 westerse gijzelaars van IS van wie gedacht wordt dat ze nog in leven is. Een ander bekend geval is John Cantlie, een fotograaf die meer dan zes jaar geleden door IS werd ontvoerd. De Britse staatssecretaris Ben Wallace van Veiligheid zei in februari dat hij vermoedt dat Cantlie nog leeft.

Het kalifaat, dat IS in 2014 in Irak en Syrië uitriep, hield vorige maand op met bestaan. De door de VS gesteunde Syrische Democratische Strijdkrachten (SDF) veroverden toen de Syrische grensstad Baghouz, de laatste enclave die in handen was van IS.