Rechter verbiedt publicatie van gedeeltes uit boek over onderzoek dood Van den Hurk

Een journalist volgde vier maanden het cold case-team dat de gewelddadige dood van Nicole van den Hurk onderzocht. De nabestaanden wisten niets van de samenwerking tussen de auteur en justitie.

De nabestaanden van Nicole van den Hurk na de uitspraak in hoger beroep tegen Jos de G. Hij kreeg twaalf jaar celstraf voor de verkrachting van en de doodslag op de 15-jarige scholiere in 1995.
De nabestaanden van Nicole van den Hurk na de uitspraak in hoger beroep tegen Jos de G. Hij kreeg twaalf jaar celstraf voor de verkrachting van en de doodslag op de 15-jarige scholiere in 1995. Foto Piroschka van de Wouw/ANP

Delen van een boek over het politieonderzoek naar de gewelddadige dood van Nicole van den Hurk mogen niet gepubliceerd worden. Dat heeft de voorzieningenrechter in Amsterdam maandag bepaald.

De nabestaanden van de scholiere, die in 1995 op 15-jarige leeftijd om het leven kwam, tekenden in oktober vorig jaar bezwaar tegen de publicatie van het boek aan. Zij wisten niet dat de auteur Max Steenberghe, een journalist van het Eindhovens Dagblad, samenwerkte met politie en justitie om het boek te maken. Deze partijen hoopten dat de publicatie inzicht zou leveren in de inspanningen van politie en justitie in een cold case-onderzoek, schrijft de rechtbank.

Steenberghe liep op uitnodiging van justitie in 2013 vier maanden mee met het cold case-team, dat toen onderzoek deed naar de dood van Van den Hurk. Ook volgde hij het Openbaar Ministerie tijdens het hoger beroep tegen Jos de G., die in oktober 2018 in hoger beroep veroordeeld werd tot twaalf jaar celstraf voor de verkrachting van en doodslag van de scholiere.

Lees ook: Twaalf jaar voor verkrachten en doden van Nicole van den Hurk

21 passages verboden

Het OM erkende dat de nabestaanden te laat waren geïnformeerd over het boek. Ook gaf justitie toe onvoldoende rekening te hebben gehouden „met de persoonlijke levenssfeer van de betrokkenen.”

Gesprekken tussen het OM en de nabestaanden over het boek liepen op niets uit, waarop de familie eind maart een kort geding aanspande. Publicatie van het boek wordt niet volledig verboden, oordeelde de rechter maandag. Dat zou een te grote inbreuk vormen op de vrijheid van meningsuiting van de journalist en van uitgeverij De Persgroep, die ook gedaagd was.

De rechter oordeelde wel dat 21 passages „in strijd zijn met het recht op de eerbiediging van de persoonlijke levenssfeer van de nabestaanden.” De journalistieke relevantie van deze passages, waarvan de omvang niet bekend is, was volgens de rechter ook beperkt, „terwijl zij de privacy van de betrokkenen wel schenden.”

De teksten zijn volgens de rechter ook „in sommige gevallen onnodig diffamerend of denigrerend”. De passages mogen op geen enkele andere wijze worden gepubliceerd.