Peuter Julen stierf kort na zijn val in de boorput

De angst bestond dat de peuter overleden zou zijn door toedoen van de reddingswerkers.

Politiehelikopters tijdens de reddingswerkzaamheden in januari.
Politiehelikopters tijdens de reddingswerkzaamheden in januari. Foto Daniel Perez/EPA

De Spaanse peuter Julen stierf enkele minuten na zijn val in de boorput. Dat heeft de autopsie uitgewezen, meldt de Spaanse krant El Pais op basis van het autopsierapport. De forensisch onderzoekers hebben uitgesloten dat de peuter is gestorven door toedoen van reddingsmedewerkers.

De twee jaar oude Julen viel in januari in een ruim honderd meter diepe boorput. De put was slechts 25 centimeter breed, waardoor het kindje niet gemakkelijk bereikt kon worden. Pas na twee weken kwamen reddingswerkers bij het lichaam van de overleden peuter. Hoewel vrijwel uitgesloten was dat Julen op dat punt nog zou leven, bestond deze hoop nog wel.

Het drama hield het hele land bezig: Spanje hoopt dat peuter in put nog leeft

Theorie eigenaar ontkracht

Na het tragische incident ontstond de angst dat de peuter was omgekomen door toedoen van de reddingswerkers. Nu blijkt dat dit niet het geval is. „De fundamentele oorzaak” voor de dood was zijn val, schrijven de onderzoekers. Het jongetje bleek ernstige verwondingen te hebben aan de onderkant en zijkant van zijn schedel.

Het autopsierapport is slecht nieuws voor David Serrano, de eigenaar van het land waar de boorput zich bevond. De Spanjaard is aangeklaagd voor „onvrijwillige doodslag”, omdat de diepe put niet goed was afgesloten. De advocaten van de man hadden de theorie opgeworpen dat Julen om het leven was gekomen door een houweel dat brandweermannen kort na de val van de peuter in de put lieten zakken.

Deze theorie is nu ontkracht, omdat de werkzaamheden ruim drie uur na Julens geschatte tijd van overlijden begonnen. Ook zaten de verwondingen niet bovenop het hoofd van de peuter, die ‘rechtop’ in de put was gevallen, waardoor het vrijwel onmogelijk is dat deze door het houweel zijn veroorzaakt.