Oprichter fotografiemuseum Foam stapt op

Fotografie Marloes Krijnen vertrekt na achttien jaar als directeur van museum Foam. Ze wil „een nieuwe levensfase beginnen”.

Marloes Krijnen in 2014.
Marloes Krijnen in 2014. Foto Maurice Boyer

Marloes Krijnen vertrekt per 1 september als directeur van Foam, het door haar opgerichte fotografiemuseum in Amsterdam. Dat maakte ze maandagmiddag bekend.

Krijnen, die Foam sinds de oprichting in 2001 leidde, wordt in januari volgend jaar 65 jaar oud. Ondanks dat ze haar directeurschap „de allerleukste baan ooit” noemt is die leeftijd de reden voor haar vertrek, staat in een persbericht: „Dit is een baan die enorm veel van je vraagt. Ik wil aan een nieuwe levensfase beginnen.”

Foam krijgt na haar vertrek een tweekoppige directie: Marcel Feil wordt artistiek directeur en Nynke de Haan zakelijk directeur. Beiden werkten al bij Foam.

Best bezochte fotografiemuseum

Onder leiding van Krijnen groeide FOAM met ruim 200.000 bezoekers per jaar uit tot het best bezochte fotografiemuseum van Nederland. Eind 2001 besloot de Amsterdamse gemeenteraad haar plan voor de oprichting van het museum te steunen. Een jaar later opende Foam de deuren aan de Keizersgracht. Het museum richtte zich vooral op de moderne fotografie.

Krijnen was eerder directeur van de stichting World Press Photo en het fotoagentschap Transworld. Mede met steun van sponsors en particuliere donateurs wist Foam onder haar leiding 80 procent van zijn eigen inkomsten te genereren. Ook zette ze een wereldwijd gedistribueerd fotografietijdschrift op, Foam Magazine, en ontwikkelde ze tal van activiteiten, zoals de jaarlijkse fotografiebeurs Unseen.