NOC*NSF stelt integriteitscommissie aan

Aanleiding is onder meer het weigeren om op te stappen door voormalig bestuurslid Camiel Eurlings nadat hij zijn ex-vriendin zou hebben mishandeld.

NOC*NSF-voorzitter Andre Bolhuis tijdens de huldiging van de medaillewinnaars van de Olympische Zomerspelen 2016 in de Ridderzaal.
NOC*NSF-voorzitter Andre Bolhuis tijdens de huldiging van de medaillewinnaars van de Olympische Zomerspelen 2016 in de Ridderzaal. Foto Koen van Weel/ANP

NOC*NSF stelt een onafhankelijke commissie aan om het bestuur van de sportkoepel te adviseren over integriteitskwesties. Aanleiding hiervoor is een aantal kwesties op het gebied van ethiek en integriteit die zich de afgelopen jaren voordeden. De commissie-voorzitter wordt maandagavond tijdens een extra algemene vergadering bekendgemaakt, schrijft de organisatie op haar website.

Tegen de Volkskrant zegt NOC*NSF-voorzitter André Bolhuis dat vanwege de zaak rond Camiel Eurlings en andere situaties uit de afgelopen jaren er behoefte is aan advies van buitenaf. Tijdens zijn bestuurstijd kwam Eurlings onder vuur te liggen nadat zijn ex-vriendin aangifte tegen hem had gedaan vanwege mishandeling. De Adviescommissie Integriteit en Ethiek moet het bestuur en de directie adviseren bij “gebeurtenissen waar tuchtregels en andere reglementen onvoldoende houvast bieden”. Dat kan gaan over zaken als seksuele intimidatie of matchfixing. De commissie, die zelf geen sancties kan opleggen, buigt zich ook over kwesties waar leden van het bestuur of de directie zelf bij betrokken zijn.

Lees ook: Over de positie van Camiel Eurlings ging alleen hijzelf

Pauline Meurs, hoogleraar bestuur van de gezondheidszorg aan de Erasmus Universiteit in Rotterdam, wordt volgens de Volkskrant voorzitter, twee andere commissie-leden worden nog gezocht. De leden van de commissie mogen geen andere functies bij de sportorganisatie bekleden.

Het advies van de integriteitscommissie is niet openbaar, en gaat alleen over kwesties die de organisatie betreffen. Volgens NOC*NSF overwegen sportkoepels in Duitsland en Denemarken ook dergelijke integriteitscommissies.