Nico Scheepmaker beker

Hugo Logtenberg schreef beste sportboek, ‘De hand van Van Gaal’

NRC-journalist Hugo Logtenberg heeft met zijn boek De hand van Van Gaal de Nico Scheepmaker Beker gewonnen, de vakprijs voor het beste sportboek van 2018. Dat bleek zaterdag bij de prijsuitreiking in Rotterdam. Het boek gaat over de prestaties van het Nederlands elftal op het WK van 2014 in Brazilië. Tegen alle verwachtingen in eindigde Oranje daar onder leiding van bondscoach Louis van Gaal op de derde plaats. Logtenberg interviewde de spelers, technische staf en Van Gaal zelf en reconstrueerde zo het verhaal achter het voetbalsucces. Volgens de jury, aangevoerd door oud-politicus Ad Melkert, geeft De hand van Van Gaal de lezer de indruk er zelf bij geweest te zijn. De prijs die sinds 2005 wordt uitgereikt is vernoemd naar sportjournalist Nico Scheepmaker (1930-1990). (NRC)