Minister stopt ICT-project NVWA na strop van 65 miljoen

Mislukt ICT-project Voor de ICT-vernieuwing bij de NVWA was 36 miljoen euro begroot. Nu de kosten zijn opgelopen tot 65 miljoen euro blaast minister Schouten (Landbouw, ChristenUnie) het project voortijdig af. Aanpassingen die al uitgevoerd zijn, worden waarschijnlijk teruggedraaid.

Het ICT-project bij Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit is per direct gestoptr.
Het ICT-project bij Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit is per direct gestoptr. Foto KOEN VAN WEEL/ ANP

Het vernieuwen van de ICT-systemen bij de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) leidt tot zoveel problemen en kostenoverschrijdingen dat het project per direct wordt stopgezet. Dat schrijft minister Carola Schouten (Landbouw, Natuur en Voedselveiligheid, ChristenUnie) vandaag in een brief aan de Tweede Kamer.

Het project heeft tot nu toe 65 miljoen euro gekost, bijna twee keer zoveel als de oorspronkelijke begroting van 36 miljoen euro. Veel vernieuwingen die al voltooid waren, moeten door de stopzetting van het project waarschijnlijk worden teruggedraaid.

Lees ook: Hoe de overheid 100 miljoen uitgaf aan drie ict-mislukkingen

Het ICT-project maakte deel uit van een grotere vernieuwingsoperatie, ‘NVWA 2020’, die in 2014 begon. Doel was de ICT-systemen van de 23 inspectiediensten van de NVWA samen te brengen in één nieuw systeem. Vorig jaar liet Schouten in een Kamerbrief weten dat de kosten hoger werden ingeschat dan oorspronkelijk geraamd: niet 36 miljoen euro maar 95 miljoen euro. Daarbovenop dreigde een tegenvaller van nog eens 22 miljoen euro. In dezelfde brief kondigde Schouten aan dat de uitvoering van het project bijna twee jaar vertraging opliep.

Het Bureau ICT-toetsing (BIT), dat toezicht houdt op ICT-operaties van de Rijksoverheid, had in 2017 al gewaarschuwd voor hogere kosten. Schouten zei in een reactie op dat advies nog voldoende vertrouwen te hebben in een goede afloop.

Het bureau heeft nu geadviseerd het project stop te zetten, en Schouten volgt dat advies. Zij is het vertrouwen in een goede afloop van het project kwijt, laat ze de Kamer weten. Onderzocht wordt nog of er delen van de vernieuwingsoperatie zijn die behouden kunnen blijven.

Niet de eerste mislukking

Het is niet de eerste stukgelopen digitale vernieuwingsoperatie bij de overheid. Vorig jaar mislukte de digitalisering van de rechtspraak, nadat al 220 miljoen euro was uitgegeven. Eerder ging het onder andere mis bij de Belastingdienst, het landelijk persoonsregister, het UWV en bij de politie.

Een parlementaire onderzoekscommissie concludeerde in 2014 dat bewindspersonen vaak slecht op de hoogte waren van ICT-projecten in hun eigen portefeuille en dat de Tweede Kamer te laat in actie kwam.

Ook slaagden de uitvoerende ambtenaren er niet in projecten aan te sturen. ICT-leveranciers maakten vervolgens misbruik van de wanorde door de kosten aanvankelijk te onderschatten en vervolgens op te drijven, concludeerde de commissie.