In beeld

Met een klapstoel op de afvalberg

Rijdend door het land ziet fotograaf Adrie Mouthaan steeds vaker bergen aan de rechte horizon. Afvalbergen, bedekt met een afdeklaag en schone grond. Soms een figuratief kunstwerk op de top. Een deel van de heuvels heeft een recreatieve bestemming. Fietsroute, wandelpad, skihelling. „We willen erop”, zoveel is duidelijk voor Mouthaan. Hij ziet automobilisten stoppen en met een klapstoel de berg bestijgen om van het uitzicht te kunnen genieten. Zelf fotografeert hij de heuvels liever van onderen. Hem fascineert de tegenstelling tussen „wat eronder zit” en de soms bijna „idyllische cover-up” die ervan wordt gemaakt. „We moeten natuurlijk van ons puin af, maar dat wordt vakkundig verdoezeld.” De oudere afvalbergen kunnen on-Nederlands aandoen, of lijken op z’n minst ontsnapt „uit een glooiend Limburgs landschap”, zegt Mouthaan. Het design van de nieuwere is strakker, zoals Het Groene Schip, de zichtwal die ten westen van Amsterdam wordt aangelegd. Om die te kunnen vullen wordt overigens ook afval geïmporteerd. (NRC)
Vijfhuizen. Big Spotters Hill is 42 meter hoog is en aangelegd op een kunstmatig eiland als uitzichtpunt voor de Floriade 2002 in Haarlemmermeer.
Foto Adrie Mouthaan
De VAM Berg (genoemd naar de de Vuil Afvoer Maatschappij), Wijster.
Foto Adrie Mouthaan
De VAM Berg, Wijster De heuvel is met een hoogte van 56 meter boven NAP het hoogste punt van Drenthe.
Foto Adrie Mouthaan
Recreatiegebied Spaarnwoude.
Foto Adrie Mouthaan
Recreatiegebied Schoteroog, Haarlem
Foto Adrie Mouthaan
Park Nauerna, voormalige stortplaats Assendelft.
Foto Adrie Mouthaan
Polderheuvel, Amsterdam, evenemententerrein.
Foto Adrie Mouthaan
Het Groene Schip, een heuvel van dertig meter hoog in de Houtrak, vlak naast de haven van Amsterdam. In het zuidelijke deel van Het Groene Schip wordt hergebruikgrond toegepast, in het noordelijke deel bodemassen van afvalenergiecentrales.
Foto Adrie Mouthaan
Het Groene Schip, een heuvel van dertig meter hoog in de Houtrak, vlak naast de haven van Amsterdam. In het zuidelijke deel van Het Groene Schip wordt hergebruikgrond toegepast, in het noordelijke deel bodemassen van afvalenergiecentrales.
Foto Adrie Mouthaan
Hoge Bergse Bos, Lansingerland De heuvels in het recreatiegebied zijn ontstaan door de berging van sloop- en bouwafval.
Foto Adrie Mouthaan