In beeld

Maria is slachtoffer van cycloon Idai

De 25-jarige Maria Jofresse verloor bij de natuurramp in Mozambique haar twee kinderen. De dochters verdronken in de overstromingen die ontstonden nadat de cycloon had huisgehouden in het gebied rond de havenstad Beira. Jofresse zit inmiddels in een opvangkamp voor ontheemden, samen met haar man en hun beider ouders. Een journalist van persbureau Reuters volgde de jonge vrouw een dag lang.
Maria Jofresse (25) op de plek waar haar huis eerst stond, in het dorp Cheia. Het werd volledig verwoest door de cycloon Idai. Toen de storm aan land kwam bij Mozambique, zocht Jofresse met haar gezin beschutting in de woning van haar schoonmoeder. Haar twee jonge kinderen kwamen om in de overstromingen die volgden. Ze heeft ze begraven, maar kan de exacte plek na de overstromingen niet meer terugvinden. „Mensen hebben geleden, maar niemand zo veel als ik. Ik verloor wat me het dierbaarst was: mijn kinderen”, zegt ze daarover.
Foto Zohra Bensemra/Reuters
Jofresse en en haar buren wassen kleding in het overstromingswater bij Cheia. Jofresses dochters (van 6 maanden en 4 jaar oud) verdronken. Het gezin overleefde de storm, maar werd verrast door de overstroming. Jofresse en haar man klommen – met hun kinderen – in een boom. Zo waren ze enkele uren in veiligheid, totdat de boom zelf het begaf en door het water werd meegesleurd. De twee kinderen verdronken.
Foto Zohra Bensemra/Reuters
Dit is Ester Thoma, een buurvrouw van Jofresse in het dorp Cheia. Van haar huis staan na de cycloon nog een paar beschadigde muren overeind, zodat Thoma een beschutte plek heeft om te koken.
Foto Zohra Bensemra/Reuters
Maria Jofresse en haar man zochten, zodra het water stilstond, naar hun kinderen. Dat duurde dagen – pas op de vierde dag vonden ze het tweede jonge slachtoffer, hun baby, terug. Beide kinderen waren verdronken.
Foto Zohra Bensemra/Reuters
Tchacaca Quembo staat bij haar verwoeste huis in het dorpje Cheia, in de buurt van de grote havenstad Beira. Het kustgebied van Mozambique werd zwaar getroffen door de cycloon Idai. „De wind sloeg zich haast een weg door het huis, het rukte het dak eraf”, beschrijft ze. Het huis kwam onder water te staan. „Al onze bezittingen zijn verwoest.”
Foto Zohra Bensemra/Reuters
Maria Jofresse zeult met zakken voedsel. De hulpgoederen worden uitgedeeld aan de ontheemden van Cheia en de regio rondom Beira, die in opvangkamp enkele kilometers buiten Beira zitten. Jofresse en haar man kwamen te voet hierheen, nadat zij hun twee dochters hadden begraven.
Foto Zohra Bensemra/Reuters
Jofresse in de rij voor hulpgoederen. „We zullen hier blijven”, zegt ze over het opvangkamp. „We hebben niets om naar terug te keren.”
Foto Zohra Bensemra/Reuters
De 25-jarige Jofresse en haar schoonmoeder Teresa Miquitaio (49 jaar oud) dragen hout om een eigen schuilplaats te bouwen in het kamp.
Foto Zohra Bensemra/Reuters
In het pakket met hulpgoederen dat Jofresse heeft ontvangen, zitten ook luiers. Ze houdt ze apart.
Foto Zohra Bensemra/Reuters
Jofresse tijdens het interview dat ze had met een journalist van Reuters.
Foto Zohra Bensemra/Reuters
Rechts op de foto Jofresses echtgenoot, Albano Arnando (34). Hij is in gesprek met de 'buren' in het opvangkamp. Jofresse en Arnando bouwden zelf hun onderkomen.
Foto Zohra Bensemra/Reuters
Jofresse en haar ouders lopen door het vluchtelingenkamp. De aanvoer van hulp en voedsel is onregelmatig; soms zit er een week tussen de leveringen. Volgens de Reuters-journalist die een dag lang met het gezin optrok, heeft Jofresses vader aangeboden haar en haar man bij hem in huis te nemen, maar is Jofresse daar nog niet op ingegaan.
Foto Zohra Bensemra/Reuters
Maria Jofresse en haar moeder Ester Thoma wassen zich in de rivier. Jofresses vader João Jofresse werkt op een watertaxi. Zijn huis in Cheia staat nog overeind. Het werd gebouwd met overheidsgeld, in 2000, nadat João zijn woning had verloren bij een eerdere overstroming. Maria Jofresse was toen vijf jaar oud. „Dit had een veilige plek moeten zijn”, zegt João over Cheia, waar de ontheemden van die ramp destijds terechtkwamen.
Foto Zohra Bensemra/Reuters
Bernado Jofresse, Maria’s jongere broer.
Foto Zohra Bensemra/Reuters
Ook het huis van Luísa António (14) in Cheia is beschadigd in de nasleep van cycloon Idai.
Foto Zohra Bensemra/Reuters
Maria Jofresse zit binnen in de schuilplaats die ze bouwde in het opvangkamp.
Foto Zohra Bensemra/Reuters