Reportage

Loslippige Wilders-beveiliger was ‘stom’, maar ‘zonder kwade bedoelingen’

Rechtszaak Het Openbaar Ministerie eist vijf maanden celstraf tegen een voormalige beveiliger van Geert Wilders wegens lekken. Zijn advocaat noemt hem een praatjesmaker.

PVV-leider Geert Wilders vroeg maandag op Twitter om een celstraf voor zijn voormalige beveiliger.
PVV-leider Geert Wilders vroeg maandag op Twitter om een celstraf voor zijn voormalige beveiliger. Foto Remko de Waal/ANP

Voor het eerst vertoonde de sinds januari van dit jaar definitief ontslagen politieman Faris K. (37) uit Vleuten zich maandagochtend voor de Haagse rechtbank. Hij reageerde meteen op de aantijgingen dat hij als lid van de speciale politie-eenheid die onder anderen PVV-leider Geert Wilders bewaakt in 2016 en 2017 informatie heeft gelekt over diens geheime verblijfplaats. K. gaf het ronduit toe. Hij was „onhandig” loslippig geweest, „stom”, maar „zonder kwade bedoelingen”.

De rechtbank, doceerde K., moest het lekken zien in de context van de Marokkaanse gemeenschap waar hij deel van uitmaakt. Als je als Marokkaan huisarts bent, vragen alle Marokkanen je om medisch advies. Dat geldt ook voor een politieman met Marokkaanse wortels. Dan wil men van de agent weten of een bekeuring terecht was. „Je wordt er soms echt gek van”, zei K.

Toch deed hij dingen die hij als politieagent niet had mogen doen. Toen een bevriende garagehouder ruzie kreeg met een cliënt uit voormalig Joegoslavië die een betalingsachterstand zou hebben, vroeg K. een kopietje van het paspoort van die klant. Hij vroeg politie-informatie op over de man. Een paar dagen later bleek de garagehouder opeens over het privéadres van zijn cliënt te beschikken: de autoverkoper kwam met vrienden bij diens woning verhaal halen.

K. ontkende dat dit gebeurde omdat hij de opgevraagde politie-informatie doorspeelde aan de garagehouder. De officier van justitie Fridolijn Kuipers zei niet te kunnen bewijzen dat K. in deze zaak ook informatie had verstrekt, maar ze liet blijken hem niet te geloven.

Dochter Obama

Het Openbaar Ministerie acht wel bewezen dat K. bij herhaling zijn ambtsgeheim heeft geschonden. Hij sprak met name tegen drie vrouwen over de telefoon over politiezaken. Hij onthulde de geheime verblijfplaats van Wilders en vertelde over de dienstwapens en de wagens die de politie gebruikt om de PVV-leider te beschermen.

K. vertelde ook over de beveiliging van een dochter van de toenmalige Amerikaanse president Obama die op bezoek was in Nederland. En hij kletste tegen vrouwen over activiteiten van Israëlische beveiligers in Nederland. Zelfs de eigen vriendin van K. was verontrust dat de politieagent die ze pas had leren kennen zo’n kletsmajoor bleek. Ze zei in een telefoongesprek dat ze nu opeens wel „heel veel wist van intelligence”.

Dat telefoongesprek werd afgeluisterd. Faris K. werd maandenlang door collega’s nauwlettend geobserveerd en getapt. Dat gebeurde toen er van de criminele inlichtingendienst van de politie informatie binnenkwam dat K. geheime politie-informatie doorspeelde naar de Marokkaanse onderwereld. De tip werd zeer serieus genomen.

K. had al een bedenkelijke reputatie. Hij werd in 2008 als agent van de politie in Utrecht veroordeeld tot een taakstraf (100 uur) en voorwaardelijk ontslag wegens lekken van politie-informatie. Zijn broer, politieagent Mohammed K., werd in die periode zelfs ontslagen wegens lekken. Toch leverde het onderzoek naar K. geen informatie op dat hij doelbewust gangsters voorzag van geheime inlichtingen. Hij zou zijn positie veeleer hebben misbruikt om indruk te maken op vrouwen.

Boze collega’s

Tijdens de rechtszaak werd niet duidelijk hoe het mogelijk is dat K. na zijn moeilijkheden in Utrecht wegens lekken opnieuw aan de slag kon bij een dienst waar discretie nog belangrijker is: de Dienst Bewaken en Beveiligen – nu Dienst Koninklijke en Diplomatieke Beveiliging. Hij moest een geheimhoudingsverklaring tekenen en dat deed Faris K. Tijdens de strafzaak zei hij zich niet meer te kunnen herinneren dat hij dit heeft getekend. Hij gaf wel toe dat zijn superieuren hem ook regelmatig op zijn vingers tikten omdat hij zo loslippig was.

Door het handelen van K. hebben de personen die de dienst moet bewaken gevaar gelopen. „Geert Wilders was en is de zwaarst beveiligde persoon in Nederland en alles wat te maken heeft met zijn beveiliging mag uiteraard absoluut niet bij derden bekend worden”, zei officier van justitie Kuipers. Ze zei dat ook de collega’s van K. „enorm boos” zijn dat hij ook hun veiligheid in gevaar heeft gebracht door te lekken. Omdat de verdachte „alle waarschuwingen omtrent zijn gedrag de afgelopen jaren in de wind heeft geslagen en de verantwoordelijkheden van zijn functie zwaar heeft veronachtzaamd”, is volgens het OM een gevangenisstraf op zijn plaats. Ze wil dat K. vijf maanden celstraf krijgt en vijf jaar lang geen publiek ambt mag bekleden.

De advocaat van Faris K., Peter Plasman, schilderde zijn cliënt af als een ongevaarlijke „praatjesmaker” die door het verlies van zijn politiebaan en de negatieve publiciteit al genoeg is gestraft. De rechtbank doet 29 april uitspraak. Wilders heeft vandaag per Twitter gevraagd om een celstraf van vijf jaar voor zijn voormalige beveiliger.