Internationale Pulitzerprijs voor veroordeelde Reuters-journalisten

Twee thema’s overheersten bij het uitreiken van de Pulitzers, de belangrijkste journalistieke prijzen van de Verenigde Staten. Het presidentschap van Trump en grote schietpartijen.

De Pulitzer-jury roemt twee Reuters-verslaggevers in het bijzonder voor hun verhalen over de gewelddadige onderdrukking van de Rohingya's in Myanmar. In september werden zij voor hun werk tot zeven jaar celstraf veroordeeld.
De Pulitzer-jury roemt twee Reuters-verslaggevers in het bijzonder voor hun verhalen over de gewelddadige onderdrukking van de Rohingya's in Myanmar. In september werden zij voor hun werk tot zeven jaar celstraf veroordeeld. Foto Ann Wang/Reuters

Verslaggevers van persbureau Reuters winnen de internationale Pulitzer-prijs voor hun verhalen over de onderdrukking van de Rohingya in Myanmar. Dat maakte de jury van de belangrijkste journalistieke prijs in de Verenigde Staten maandag bekend tijdens de uitreiking in New York.

De jury roemt in het bijzonder de verhalen van Reuters-verslaggevers Wa Lone and Kyaw Soe Oo, beiden afkomstig uit Myanmar. Het tweetal deed „moedig onderzoek” naar de gewelddadige verdrijving van de Rohingya. Ze werden in september vanwege hun werk veroordeeld tot zeven jaar celstraf.

De Pulitzers werden maandag in 21 journalistieke categorieën uitgereikt en in zeven andere, voor onder meer letteren, muziek en drama. Persbureau AP won ook een internationale Pulitzer, voor „onophoudelijke rapportages” over de oorlog die de Filippijnse president Rodrigo Duterte tegen de drugshandel in zijn land voert.

Lees ook: Persvrijheid? Niet als het om geweld tegen de Rohingya gaat

Financiën Trump

Twee thema’s overheersten bij de andere winnaars: het presidentschap van Trump en verhalen rond grote en tragische schietpartijen in de Verenigde Staten.

Twee onderzoeken rond het presidentschap van Donald Trump wonnen prijzen. De Pulitzer-prijs voor verhalen met een landelijke impact ging naar journalisten van The Wall Street Journal, die vorig jaar onthulden hoe Trumps campagneteam het zwijgen van twee voormalige minnaressen - waaronder pornoactrice Stormy Daniels - trachtte te kopen. Het leidde tot strafrechtelijk onderzoeken en de roep om impeachment van Trump, schrijft de jury.

Een onderzoek van The New York Times naar de financiën van Trump won een Pulitzer voor ‘verklarende journalistiek’. Drie journalisten van de krant deden anderhalf jaar onderzoek naar het fortuin dat Trump als vastgoedmagnaat vergaarde. Het onderzoek ontkrachtte beweringen van de president dat hij dit zelf had verdiend, aldus het juryrapport.

Schietpartij op school in Parkland

Drie nieuwsmedia vielen in de prijzen voor hun verslaggeving van grote schietpartijen. De South Florida Sun Sentinel won in de categorie ‘public service’. De krant onthulde „het falen van de school en de politie voor en na de schietpartij bij de Marjory Stoneman Douglas High School”, schrijft de jury.

Bij een schietpartij op die school in Parkland (Florida) schoot een 19-jarige oud-scholier zeventien studenten en medewerkers dood. Pulitzer-juryvoorzitter Dana Canedy prees ook het werk van Eagle Eye, het scholierenblad van de school. De studentredacteuren publiceerden necrologieën van iedereen die omkwam bij de schietpartij. De Pittsburgh Post-Gazette won in de categorie breaking news, voor verslaggeving van een schietpartij bij een synagoge in de stad.

Wapenbezit VS ‘Je vraagt een leraar om op zijn leerling te schieten’

‘Gemeenschap bedienen ondanks verdriet’

Een speciale vermelding, en een bedrag van 100.000 dollar (circa 88.500 euro), ging naar de kleine lokale krant Capital Gazette. De krant kreeg de vermelding voor de „moedige reactie op de grootste doding van journalisten in de geschiedenis van de Verenigde Staten”. Vijf medewerkers van de krant werden afgelopen zomer doodgeschoten op de werkvloer.

De Capital Gazette , uit Annapolis, Maryland, krijgt de prijs „voor het tonen van onvermoeibare toewijding om het nieuws te brengen en hun gemeenschap te bedienen in een tijd van onbeschrijfelijk verdriet”, aldus het juryrapport. Tijdschrift Time zette de redactie eerder op de cover.

Vorig jaar ging de Pulitzer voor public service naar The New York Times en The New Yorker voor hun onderzoek naar het seksuele misbruik van filmproducent Harvey Weinstein. De onthullingen vormden het begin van de mondiale #MeToo-beweging. Soul-zangeres Aretha Franklin, die in 2018 overleed, werd dit jaar geëerd voor haar „onuitwisbare bijdrage aan Amerikaanse muziek en cultuur”. Aan de prijzen zijn geldbedragen van 15.000 dollar verbonden.