‘Iedereen is altijd maar aan het haasten’

In de babyspa van Saskia van Woudenberg–van der Kamp (46) uit Nieuwegein kunnen pasgeborenen tot rust komen in een jacuzzi. „Ze moeten vooral niet overprikkeld raken.”

Foto Bob van der Vlist

IN

‘Mijn babyspa is voor kinderen van nul tot zes maanden. In een grote jacuzzi kunnen ze lekker floaten of zwemmen met een drijfring om. In Azië zijn babyspa’s heel normaal, in Nederland is het nieuw. Een babyspa helpt tegen fysiek ongemak als darmkrampjes of reflux, maar ook bij onrust of slecht slapen.

„Ouders vinden het fijn om met hun kind te ontspannen; iedereen is altijd maar aan het werk en aan het haasten. Naast het floaten staan er ook massages op het menu, dat helpt bij de emotionele hechting tussen ouder en kind. Ik doe het voor op een pop en de ouders doen het na.

„Zodra ze het water raken maken baby’s instinctieve zwembewegingen, of ze strekken een arm of been uit zoals in de baarmoeder. Soms zijn ze heel gespannen als ze het water ingaan, dat zie ik aan hun dichte knuistjes. Maar na een paar minuten gaan de handjes open, ze merken dat er geen gevaar is.

„In Joli Bébé werk ik met hele rustgevende kleuren – subtiele pasteltinten – zodat de baby’s niet overprikkeld raken. Op de achtergrond staat rustgevende muziek, het ruikt naar lavendelolie. Per week komen er zo’n tien tot vijftien baby’s.

„Babyspa’s zijn een trend in Nederland, al vraag ik me bij sommige af hoeveel daarvan echt zijn opgeleid vanuit de pedagogiek en fysiologie zoals ik. Die denken: ik zet vijf baden neer, even een massagecursus, we lopen snel binnen.”

UIT

‘Ik ben getrouwd en heb twee zoons, we wonen in een koophuis. In mijn vrije tijd vind ik het fijn om te sporten of met de hond te wandelen, ik ben echt een buitenmens. Eens per jaar gaan we op vakantie om bij te tanken, deze zomer huren we een villa in Toscane met vrienden.

„Ik zeg altijd: geld dat je niet hebt kun je ook niet uitgeven. Dat leer ik mijn kinderen. In mijn werk speel ik op safe door niet al te grote risico’s te nemen, zodat je leven niet op zijn kop staat als het een keer verkeerd gaat.

„Ik laat mij regelmatig masseren, dat moet ook wel om zelf fysiek soepel te zijn. Eens per kwartaal ga ik naar de sauna. Een voordeel én nadeel is dat ik vanuit een beautycentrum werk, waardoor de verleiding groot is om een afspraak te maken met de kapper of de schoonheidsspecialiste, of om na een drukke dag onder de zonnebank te gaan.

„Vroeger vond ik dat soort uitgaven echt een luxe, nu doe ik dat vaker. Ik vind het heerlijk en je steunt ook je collega’s op die manier.

„Als iemand mij vroeger had gezegd dat ik een babyspa zou openen dan had ik hard gelachen. Nu denk ik: wat heb ik voor iets moois neergezet. En elke keer als ik een baby naar het water begeleid krijg ik nog kippenvel.”