Holocaustontkenner Alain Soral veroordeeld tot jaar celstraf

De schrijver noemt zichzelf een nationaal-socialist en is eerder veroordeeld voor aanzetten tot rassenhaat.

Archiefbeeld van Soral bij de rechtbank in Parijs.
Archiefbeeld van Soral bij de rechtbank in Parijs. Foto Loic Venance/AFP

De extreem-rechtse essayist Alain Soral is maandag in Parijs veroordeeld tot een jaar celstraf voor het ontkennen van de holocaust. Dat meldt de Franse krant Le Monde. Soral had een tekst waarin zijn advocaat Damien Viguier de holocaust ontkent online gepubliceerd.

De zaak begon bij een cartoon die Soral in 2016 op zijn website publiceerde. Op de tekening staat een lachende Charlie Chaplin voor een davidsster, omringd door objecten als een pruik en een stuk zeep. De dingen zijn duidelijke referenties aan de holocaust: Joden werden door de nazi’s kaalgeschoren en in concentratiekampen zou het lichaamsvet van gedode Joden gebruikt zijn om zeep mee te maken.

Prominent op de tekening stond bovendien de tekst „Shoah, waar ben je?” De cartoon refereerde hiermee aan een eveneens omstreden cartoon van Charlie Hebdo na de aanslagen in Brussel.

Lees ook: De haat tegen Joden wordt in Frankrijk alledaags

‘Oorlogspropaganda’

Terwijl de rechtszaak over de cartoon liep, publiceerde Soral eind 2017 het pleidooi van zijn advocaat. Hierin schrijft Viguier onder meer dat Joden in concentratiekampen werden geschoren voor hygiëne-doeleinden en dat zeep gemaakt van menselijk vet slechts „oorlogspropaganda” was. De rechtbank van Parijs oordeelde maandag dat dit holocaustontkenning is. Vorige maand werd Soral al veroordeeld tot het betalen van een boete van 10.000 euro voor de publicatie van de cartoon.

Advocaat Viguier zelf is maandag ook veroordeeld. Hij moet een boete van vijfduizend euro betalen voor „medeplichtigheid”. Ook moeten beide mannen een symbolisch bedrag van één euro betalen aan vier organisaties die zich inzetten tegen racisme en 1.500 euro aan proceskosten. De Franse justitie had zes maanden celstraf geëist tegen Soral en 15.000 euro boete tegen zijn advocaat.

De 60-jarige Soral is al meermaals veroordeeld, onder meer voor aanzetten tot rassenhaat. Soral, die eigenlijk Bonnet heet, noemt zichzelf een nationaal-socialist en wordt gezien als de rechterhand van de omstreden komiek Dieudonné. Hij kwam wereldwijd in opspraak omdat hij na de aanslagen op Charlie Hebdo op Facebook schreef zich „Charlie Coulibaly te voelen”. Coulibaly was de terrorist die vier Joden vermoordde in een supermarkt.