Hoe Hugo de Jonge de oppositie toch weet in te pakken

Minister Hugo de Jonge kreeg de hele oppositie tegen zich, maar gooide het handig op een akkoordje. Ook journalisten worstelen met de omgang met Thierry Baudet. En experts hebben forse kritiek op de gang van zaken rond de verbouwing van het Binnenhof.

BROODJE MET DE OPPOSITIE: Het werd een toneelstukje, waarin minister Hugo de Jonge van Volksgezondheid teksten uitspreekt die hij heeft afgesproken met de oppositie. Nu het kabinet geen meerderheid heeft in de Eerste Kamer, moet het afspraken maken met de oppositie. De Jonge blijkt die taak erg serieus te nemen. Het begint bij Corinne Ellemeet van GroenLinks, die wil voorkomen dat De Jonge de oppositie uit elkaar speelt in een debat over geld dat gemeenten krijgen voor zorg. Ze weet steun van FvD tot SP te krijgen voor een motie voor extra geld. Maar De Jonge heeft het spel tijdens het eerste debat door, en grijpt in. Direct na het debat eet De Jonge een broodje met Ellemeet en SGP-fractievoorzitter Kees van der Staaij. Ze kunnen er samen uitkomen, is de boodschap. Het tweede debat wordt strak geregisseerd - de medewerker van De Jonge schrijft mee aan een motie die wordt ingediend door de SP. De opzet van De Jonge slaagt: de motie wordt Kamerbreed aangenomen.

FEITENVRIJ: Hoe om te gaan met Thierry Baudet? Die vraag speelt niet alleen in de Tweede Kamer, maar ook bij journalisten. Afgelopen dagen mocht Baudet aanschuiven bij twee prominente talkshows: vorige week bij Jinek, zondagochtend bij WNL op Zondag. Twee keer, zo luidde de kritiek, mocht Baudet leeglopen: bij Jinek beweerde hij zonder tegenspraak dat er bij Brexit ”helemaal niet zoveel aan de hand” is. Bovendien, zo stelt Baudet, herken je ”op een gemiddeld marktplein (…) je eigen land gewoon niet meer”. Bij Rick Nieman van WNL op Zondag beweerde Baudet dat het fascisme een linkse ideologie is - ook daar geen tegenspraak. “Het waren gezellige onderonsjes”, concludeert NRC-columnst Lotfi El Hamidi, “waar Baudet bij zijn voornaam werd genoemd en mooie voorzetjes kreeg om zijn standpunten feitenvrij te verkondigen.”

VERBOUWING: Een half miljard euro kost de verbouwing van het Binnenhof. Vergaderzalen moeten worden verplaatst, er moet een tropische kantoortuin komen. De Tweede Kamer wil nu van architect Ellen van Loon (geen familie van ondergetekende) af, maar dat blijkt nog niet zo makkelijk. Haar contract is goed dichtgetimmerd. Deskundigen hekelen in het AD de manier waarop Van Loon aan de klus is gekomen: er was geen goede aanbestedingsprocedure, en rijksbouwmeester Floris Alkemade, adviseur in de kwestie, is een oud-collega van Van Loon. Dat wekt ”de schijn van belangenverstrengeling”. Alkemade wil niet ingaan op deze beschuldiging, omdat het gaat om een “geheim verklaard proces”.

EXTREEM NAAR LINKS: Een nieuwe aanval van De Telegraaf op de koers van de VVD, die almaar ”groener en groener” wordt. Volgens de krant nadert de VVD ”qua ambitie bijna GroenLinks” als het aankomt op klimaatmaatregelen. De krant doelt op een kopgroep van landen die premier Mark Rutte al langer wil vormen. Die groep zou in 2030 de CO2-uitstoot sneller moeten verminderen, met 55 procent in plaats van de vereiste 50 procent. Oud-burgemeester René van Diessen klaagt dat de VVD in de ogen van de achterban ”extreem naar links” is opgeschoven. Hans Wiegel schreef zaterdag in zijn column in De Telegraaf al dat hij zich zorgen maakt. Ook tegenover Nieuwsuur hebben VVD’ers kritiek op de koers: VVD-minister Eric Wiebes van Klimaat pleitte afgelopen weekend op een klimaatbijeenkomst voor ”het redelijke midden” in de klimaatdiscussie. ”Het redelijke midden zegt mij niets”, reageerde één van de aanwezige VVD-leden.

MINIMUMLOON: Het behoort tot het hoogste ter wereld: het minimumloon in Nederland. Maar vakbond FNV vindt het nog niet hoog genoeg, en wil het met bijna 50 procent verhogen: van de huidige 9,82 euro naar 14 euro per uur. Dertig jaar geleden zouden alle economen dat een slecht plan hebben gevonden: de verhoging van het loon zou de werkgelegenheid aantasten. Maar tegenwoordig ligt dat anders. Nieuw onderzoek toont vaker aan dat het wel meevalt met het banenverlies. Toch zijn economen verdeeld. Bas Jacobs wijst erop dat de situatie in Nederland anders is. Er is hier immers al een minimumloon. “Als je het blijft verhogen, komt er een keer een omslagpunt.” De FNV hoopt vooral de druk naar partijen als SP en 50Plus op te voeren. Die zijn voor een verhoging van het minimumloon, maar spreken zich daarover in de Tweede Kamer nauwelijks uit.

GEBREK AAN BEZIELING: Het dreunt nog altijd na bij de PvdA: de verkiezingsnederlaag van twee jaar geleden. Lodewijk Asscher weet nu waar die nederlaag door is veroorzaakt: een gebrek aan ”bezieling waarmee we als mensen aan elkaar zijn verbonden. Een geloof dat we niet alleen de problemen van vandaag hoeven op te lossen, maar ook de goede kant op gingen.” Het ontbreken van zo’n verhaal was ook de reden waarom de PvdA na Paars II tegen een nederlaag op liep, schrijft Asscher in het boek Opstaan in het Lloyd Hotel. Linkse politiek, stelt Asscher, “was de afgelopen jaren niet meer dan een beetje bijsturen, afremmen en crisis managen”. En dus moet er weer een eigen verhaal komen. Asscher pleit voor basisbanen en een Fonds voor het Wonen, waaruit de bouw van nieuwe huizen moet worden gefinancierd.

QUOTE VAN DE DAG:

“Hiddema had gewoon moeten zeggen wat hij wilde. Hoe pijnlijk ook, alles wat hij zei, klopte. We moeten het beest in de bek kijken.”

Wim Faber, vader van Anne Faber, is het oneens met de kritiek op Theo Hiddema, die tijdens een Kamerdebat details uit de zaken van moordenaar Michael P. opsomde.