Europese leiders roepen EU op tot actie tweestatenoplossing

Na Benjamin Netanyahu's winst in de Israëlische verkiezingen, wordt het Amerikaanse vredesplan binnenkort verwacht.

Een Israëlische vrouw bij een bijeenkomst bij de grens met de Gazastrook bij Netiv Ha'Ashara
Een Israëlische vrouw bij een bijeenkomst bij de grens met de Gazastrook bij Netiv Ha'Ashara Foto Jim Hollander/EPA

Het vredesplan van de Amerikaanse president Trump kan de tweestatenoplossing voor Israël en de Palestijnse gebieden in gevaar brengen. Dat schrijven 37 Europese ex-regeringsleiders, voormalig ministers van buitenlandse zaken en topdiplomaten maandag in een brandbrief aan EU-buitenlandminister Federica Mogherini. Zij roepen Mogherini op zich sterk te maken voor het EU-standpunt.

Lees ook de hele brief: Europa, hou vast aan ‘twee staten-visie’ voor Israël en Palestijnen

Hoewel de inhoud van Trumps vredesplan nog niet bekend is, vrezen velen dat in dit plan geen sprake zal zijn van een onafhankelijke, levensvatbare Palestijnse staat. De Amerikaanse president erkende onder meer Jeruzalem als hoofdstad van Israël, terwijl ook de Palestijnen aanspraak maken op Jeruzalem als hoofdstad. Daarnaast trok de Amerikaanse regering vrijwel alle steun in voor de Palestijnse Autoriteit en voor UNRWA, het VN-orgaan voor Palestijnse vluchtelingen. De Palestijnen hebben het officiële contact met de Amerikaanse regering verbroken. Volgens de briefschrijvers moet de EU het plan niet afwachten, maar zich actief inzetten voor de tweestatenoplossing. „Europa dient elk plan af te wijzen dat niet aan deze norm voldoet", schrijven zij.

Nu premier Benjamin Netanyahu met zijn Likudpartij de Israëlische verkiezingen heeft gewonnen, wordt verwacht dat het Amerikaanse vredesplan binnenkort wordt gepubliceerd. Netanyahu kondigde in de aanloop naar de verkiezingen van vorige week aan de Israëlische soevereiniteit in de nederzettingen op de Westelijke Jordaanoever te willen uitbreiden. Gevreesd wordt dat een nieuwe rechtse regering onder leiding van Netanyahu verdere stappen zal zetten tot annexatie van (delen van) de bezette Palestijnse gebieden. De Israëlische president Reuven Rivlin houdt vandaag consultaties over de vorming van een nieuwe regering.

De brief is ondertekend door onder anderen de Belgische oud-premier Guy Verhofstadt, de Ierse oud-president en voormalig Hoge Commissaris voor de mensenrechten van de VN Mary Robinson, oud-secretaris-generaal van de NAVO Javier Solana, de Nederlandse ex-minister van Buitenlandse Zaken Jozias van Aartsen (VVD) en voormalig speciaal VN-coördinator voor het vredesproces in het Midden-Oosten Robert Serry.