EU kan handelsbesprekingen met VS heropenen

Handelspartner De EU-landen hebben de Europese Commissie na maanden onderlinge onenigheid een mandaat gegeven voor heropening van de handelsbesprekingen met de VS.

Een veld met sojaplanten in Illinois, de Verenigde Staten. Vorig jaar juli sprak voorzitter van de Europese Commissie Jean-Claude Juncker af meer Amerikaanse sojabonen af te nemen.
Een veld met sojaplanten in Illinois, de Verenigde Staten. Vorig jaar juli sprak voorzitter van de Europese Commissie Jean-Claude Juncker af meer Amerikaanse sojabonen af te nemen. Foto Bloomberg

Nog vóór de ochtend in Washington maandag aanbrak, stond eurocommissaris Cecilia Malmström van Handel in Brussel al klaar om het goede nieuws te vertellen. De EU-landen hebben de Europese Commissie na maanden onderlinge onenigheid een mandaat gegeven voor heropening van de handelsbesprekingen met de Amerikaanse regering. „Europa is er klaar voor”, zei Malmström. „Dit is een welkom besluit om de handelsspanningen te verzachten”. Nu is het wachten op een Amerikaanse reactie om een datum te prikken.

Voor het eerst in maanden is de Europese Unie daarmee terug in de rol die zij zoekt: de partner die de agressievere Amerikaanse aanpak van president Donald Trump wil dempen met redelijk overleg over wederzijdse economische belangen.

De EU wil met name af van de Amerikaanse importtarieven voor industriegoederen. Dat kan leiden tot een exportgroei ter waarde van 26 miljard euro, zei voorzitter van de Europese Commissie Jean-Claude Juncker maandag.

De Commissie raamt dat dit tot 2033 neerkomt op een groei van de Amerikaanse export naar Europa van 9 procent, en omgekeerd van Europa naar de VS van 8 procent.

Daarnaast moeten er afspraken worden gemaakt over de wederzijdse erkenning van technische goedkeuringsprocedures. Landbouw is door de EU-landen in het onderhandelingsmandaat uitgesloten van de onderhandelingen. Het Amerikaanse Congres hamert hier juist op.

De handelsrelaties tussen VS en EU zijn nauw, samen zijn de twee blokken goed voor bijna een derde van de wereldhandel. Maar de VS exporteren jaarlijks 100 miljard euro minder naar de eurozone dan de ruim 300 miljard die de EU jaarlijks naar de VS exporteert. Trump ziet dat handelstekort als een verlies dat de EU moet goedmaken. En desnoods wil hij de EU daartoe dwingen.

Lees ook: Nieuw verdrag is antwoord op Trumps handelsoorlog

Vorig jaar juli lukte het Juncker tijdens een bezoek in Washington afspraken te maken met Trump om handelsbesprekingen te beginnen, onder meer door de belofte tussentijds meer Amerikaanse sojabonen af te nemen.

De Amerikaanse president had toen al heffingen aangekondigd op Europees staal en aluminium, en dreigde over te gaan tot heffingen op Europese – vooral Duitse – auto’s.

Probleem Macron

Terwijl Trump sindsdien de aandacht richtte op een handelsstrijd met China was de Europese Unie vooral met zichzelf bezig. Het probleem was intern en heette, zoals vaker de laatste tijd, Emmanuel Macron.

Maandenlang hield de Franse president een nieuw onderhandelingsmandaat voor de Commissie tegen. Onderhandelen met een land dat zich heeft teruggetrokken uit een internationaal akkoord – zoals Trumps VS uit het Klimaatakkoord van Parijs – was not done, brachten de Franse vertegenwoordigers in het Brusselse overleg in. In werkelijkheid was het een publiek geheim dat Macron wilde wachten tot na de Europese verkiezingen eind mei. Hij vreest electorale schade.

Maar zoveel geduld hadden de andere EU-landen niet. Met name Duitsland stond erop tempo te maken, om te voorkomen dat Trump uit ongeduld toch importheffingen zou instellen op Europese auto’s . Dat zou grote schade aanrichten aan de toch al vertragende Duitse economie.

Vrijdag drukte Duitsland uiteindelijk door, tijdens overleg op ambassadeursniveau. Frankrijk moest het ermee doen dat Landbouw werd uitgesloten van het mandaat. Bovendien staat er expliciet in het mandaat dat TTIP „obsoleet en niet langer relevant” is, zodat elke verwijzing naar het in Frankrijk bijzonder impopulaire en nooit aangenomen brede Amerikaans-Europese handelsakkoord taboe is.

Het bleek overigens niet genoeg voor Frankrijk: maandag stemde het land als enige tégen het onderhandelingsmandaat, ondanks de inhoudelijke tegemoetkomingen aan de Franse wensen. Het levert Macron een verdedigingslinie op in de campagne voor de Europese parlementsverkiezingen.