Duitse justitie klaagt voormalig VW-topman Winterkorn aan

Hem wordt onder meer fraude en oneerlijke concurrentie ten laste gelegd, vanwege gesjoemel met software. Hierdoor scoorden Volkswagen-auto’s schoner op emissietests dan zij waren.

Martin Winterkorn is aangeklaagd voor fraude, misbruik van vertrouwen en oneerlijke concurrentie.
Martin Winterkorn is aangeklaagd voor fraude, misbruik van vertrouwen en oneerlijke concurrentie. Foto Odd Andersen/AFP

Voormalig Volkswagen-topman Martin Winterkorn is maandag aangeklaagd door justitie in Duitsland vanwege zijn aandeel in het dieselschandaal. Hem en vier andere leidinggevenden bij Volkswagen wordt fraude, misbruik van vertrouwen en oneerlijke concurrentie ten laste gelegd, meldt de Süddeutsche Zeitung. Mogelijk hangen hen gevangenisstraffen van zes maanden tot tien jaar boven het hoofd en moeten zij bonussen tot 11 miljoen euro terugbetalen.

Winterkorn wordt verweten dat hij niet voorkwam dat gesjoemeld werd met de software van miljoenen Volkswagen-auto’s. Hierdoor scoorden de voertuigen schoner op emissietests dan zij eigenlijk waren. Winterkorn beweerde altijd dat hij pas kort voordat het schandaal naar buiten kwam in september 2015 op de hoogte was gebracht. Volgens de Duitse aanklager wist de bestuursvoorzitter echter sinds mei 2014 al van de sjoemelsoftware.

Lees ook: Topman én VW in het nauw gebracht

Emissietesten

Duitse justitie meent dat het gesjoemel met de software al in 2006 begon. Volkswagen installeerde software die ervoor zorgde dat auto’s tijdens emissietesten anders presteerden dan op de weg. In 2014 zou een software-update zijn doorgevoerd die de ware reden voor de verhoogde vervuilingsemissies tijdens het rijden op de weg moest verdoezelen.

Vorig jaar vaardigden Amerikaanse aanklagers een arrestatiebevel uit tegen Winterkorn. Hij en zes andere huidige en voormalige Volkswagen-bestuurders werden aangeklaagd, maar niet uitgeleverd door Duitsland. Ingenieur James Liang en top-bestuurder Oliver Schmidt werden wel veroordeeld in de VS. Zij kregen gevangenisstraffen van respectievelijk drie en zeven jaar.