In beeld

De tragiek van de Notre-Dame

De Notre-Dame in het centrum van Parijs staat in brand. Het is een van de bekendste bouwwerken van Frankrijk en een belangrijke toeristische trekpleister. Wat het vuur in de beroemde kathedraal heeft veroorzaakt, is niet bekend. Op beelden zijn grote, uitslaande vlammen te zien en dikke, zwarte rookwolken boven het oude gebouw.
Iets voor 19.00 uur brak een brand op de zolder van de Notre-Dame uit. De torenspits is ingestort en omgevallen. Niet veel later begaf het hele dak het.
Foto Philippe Lopez/AFP
Talloze Parijzenaren en toeristen gingen de straat op om de brand te bekijken.
Foto Thibault Camus/AP
Volgens journalist Marijn Kruk, die in Parijs woont, is de ontzetting op straat groot. „Iedereen om me heen huilt”, schreef hij op Twitter.
Foto Geoffroy van der Hasselt/AFP
Burgemeester Anne Hidalgo sprak van „een vreselijke brand”. Ze riep toeschouwers op de veiligheidsdiensten voldoende ruimte te geven.
Foto Thomas Samson/AFP
De kathedraal werd gerenoveerd. Volgens de brandweer staat de brand „mogelijk in verband met” de werkzaamheden aan het gebouw.
Foto Benoit Tessier/Reuters
Voor zover bekend zijn er geen gewonden gevallen. De kathedraal sluit normaliter om 18.00 uur voor bezoekers.
Foto Geoffroy van der Hasselt/AFP
„De brandweermannen vechten op heldhaftige wijze tegen het vuur, om te redden wat er te redden valt", zo schreef premier Edouard Philippe op Twitter.
Foto Thomas Samson/AFP
De brandweer richtte zich halverwege de avond op het redden van de kunstwerken die achterin de kathedraal zijn opgeslagen.
Foto Francois Guillot/AFP
Premier Edouard Philippe (links), minister van Cultuur Franck Riester (tweede van links) en president Macron (midden) bij de Notre-Dame. Macron zegde zijn geplande toespraak over de gelehesjesbeweging af.
Foto Philippe Wojazer/EPA
Er werd veel aandacht besteed aan het voorkomen dat de noordelijke toren van de kathedraal instort.
Foto Hubert Hitier/AFP
In totaal zijn vierhonderd brandweermannen en achttien waterkanonnen ingezet.
Foto Thomas Samson/AFP
Het stadsbestuur ging in gesprek met het plaatselijke bureau voor toeristen om een oplossing te vinden voor de toeristen die zouden verblijven in de vijf hotels op het Île de la Cité.
Foto Thomas Samson/AFP
Enkele dagen geleden zijn zestien koperen standbeelden uit de kathedraal gehaald voor renovatie. Het was voor het eerst sinds 1860 dat de beelden van hun plek kwamen.
Foto Ludovic Marin/AFP