De ‘entrada’ bij de Arena liep lelijk uit de hand

Ajax-Juventus Er komt een onderzoek naar het politieoptreden bij Ajax-Juventus. Burgemeester Halsema moet zich in de raad verantwoorden.

De politie gebruikt een waterkanon tegen Ajax-supporters voorafgaand aan de Champions League wedstrijd tegen Juventus.
De politie gebruikt een waterkanon tegen Ajax-supporters voorafgaand aan de Champions League wedstrijd tegen Juventus. Foto Olaf Kraak/ ANP

Ze was niet in de stad toen het gebeurde, maar de kritiek is er niet minder om. Dinsdagavond moet burgemeester Femke Halsema (GroenLinks) in de Amsterdamse gemeenteraad tekst en uitleg geven over het politieoptreden tegen Ajax-supporters, afgelopen woensdagavond. Ze laat ook een onafhankelijk onderzoek doen naar de gang van zaken bij de Johan Cruijff Arena.

Voorafgaand aan de Champions League-wedstrijd tegen Juventus (1-1) liep het lelijk uit de hand. Ajaxfans wilden een zogeheten ‘entrada’ houden, een soort warming-up voor de wedstrijd waarbij ze zingen, fakkels in de lucht houden en vuurwerk afsteken. De politie zette een waterkanon in, supporters bekogelden agenten met zwaar vuurwerk, straatstenen en putdeksels. Er werden 75 arrestaties verricht, 8 agenten raakten gewond.

Er was meteen veel kritiek op de charges van de ME. De supportersvereniging van Ajax sprak van „buitenproportioneel machtsvertoon” en er werd aangifte gedaan tegen de politie door supporters.

Arrestatie

Het relaas van een moeder uit Nieuwkoop over de arrestatie van haar 17-jarige zoon ging de afgelopen dagen rond op sociale media. „Uit het niets sprongen er ongeveer tien mensen van de ME op zijn rug,” schrijft ze. „Hij werd geschopt en met knuppels geslagen. Hij gilde het uit van de angst en de pijn.” Pas om één uur ‘s nachts werd de moeder gebeld dat haar zoon vast zat. Halsema heeft afgelopen weekend met de moeder gesproken, zegt haar woordvoerder.

De Amsterdamse ‘driehoek’ van burgemeester, politiechef en hoofdofficier van justitie liet al snel weten „ongelukkig” te zijn met het optreden van de politie. Ze hebben het COT, een onafhankelijk instituut voor veiligheids- en crisismanagement, gevraagd onderzoek te doen naar ‘de voorbereiding op en aanpak van’ de ontspoorde entrada. Ook kijkt de driehoek of waterkanonnen in de toekomst nog gebruikt moeten worden. Later deze week volgt waarschijnlijk een gesprek van Halsema met de supportersvereniging van Ajax.

Geen vuurwerk

D66-fractievoorzitter Reinier van Dantzig wil dinsdagavond van Halsema en politiechef Frank Paauw weten waarom de politie zo hard heeft opgetreden. „Ik kom vaak bij Ajax en ik heb het in jaren niet zo chaotisch meegemaakt,” zegt Van Dantzig. Hij wil ook weten hoe Halsema de rest van het seizoen om zal gaan met de fans. ,,De club is nog op drie fronten actief, dus er zal de komende tijd vast her en der nog worden feestgevierd.”

Volgens de driehoek was de Ajax-supporters van te voren duidelijk gevraagd geen vuurwerk of fakkels aan te steken bij de entrada. Dat is gevaarlijk in een ,,opeengepakte mensenmassa” – en bovendien is vuurwerk buiten Nieuwjaar sowieso verboden. Alleen: de politie was te laat bij de Johan Cruijff Arena omdat elders in de stad confrontaties waren met Juventus-aanhangers. Daarna escaleerde het door „communicatieproblemen” en een „onbedoelde provocatie” met een waterkanon.

Lees ook: Politie pakt 100 Juventus-supporters op voor wedstrijd tegen Ajax

Halsema was niet in de stad op het moment van de rellen: ze bracht vorige week een werkbezoek aan New York. Tweede locoburgemeester Rutger Groot Wassink (GroenLinks) was tijdens de wedstrijd verantwoordelijk voor de openbare orde, maar hij is door de politie „niet gekend” in het besluit om zo hard op te treden, zegt de woordvoerder van Halsema. „Bij een risicowedstrijd wordt van tevoren samen een plan gemaakt, op de avond zelf is de operatie in handen van de politie.”

Toch moet Halsema dinsdag aan de gemeenteraad uitleggen wat er gebeurd is. Gebruikelijk is dat de hoogste politiebaas bij vergaderingen over veiligheid en openbare orde aan de zijde van de burgemeester zit.

Het beraad is ook nog eens gepland op de avond dat Ajax in Turijn de beslissende wedstrijd tegen Juventus speelt. „Maar wat mij betreft zijn we voor de aftrap klaar,” zegt D66’er Van Dantzig.

Tweede locoburgemeester Rutger Groot Wassink (GroenLinks) was tijdens de wedstrijd verantwoordelijk voor de openbare orde, maar het besluit om zo hard op te treden is niet aan hem voorgelegd door de politie, zegt de woordvoerder van Halsema.