Gesloten liveblog

Teruglezen: grote brand in Notre-Dame in Parijs, torens gered

In de Notre-Dame in Parijs heeft maandagavond een grote brand gewoed. De torenspits is daarbij ingestort, net als grote delen van het dak.

We sluiten dit liveblog af, dit is wat we tot nu toe weten

We sluiten het liveblog over de brand in de Notre-Dame af. De brandweer is nog bezig met het blussen van de enorme brand. Naar verwachting hebben de pompiers nog enkele uren nodig om het vuur helemaal onder controle te krijgen. Een overzicht van wat we tot nu toe weten:

 • Iets voor 19.00 uur brak een brand uit in de Notre-Dame in Parijs, een van de belangrijkste kathedralen van Frankrijk.
 • De torenspits van de kathedraal is ingestort, niet veel later begaven grote delen van het dak het.
 • Gevreesd werd dat de brand het belangrijke bouwwerk volledig zou verwoesten. Inmiddels is duidelijk dat de iconische torens en de structuur van het gebouw gered zijn. Ook zijn belangrijke relikwieën, zoals de doornenkrans van Christus, veiliggesteld.
 • De politie van Parijs gaat niet uit van opzet. Aan het begin van de avond stelde de brandweer dat de brand „mogelijk verband houdt met” de renovatiewerkzaamheden aan de kathedraal.
 • Voor zover bekend, is er één gewonde gevallen. Het gaat om een brandweerman of -vrouw, die zwaargewond zou zijn.

Lees ook ons verslag vanuit Parijs: ‘De Notre-Dame is meer dan een kathedraal, het is een Frans symbool’

Politie gaat niet uit van opzet

De autoriteiten gaan er op basis van het eerste onderzoek vanuit dat de brand niet opzettelijk is veroorzaakt, meldt persbureau AP. Het parket van Parijs opent een onderzoek naar „onvrijwillige vernietiging door brand".

Torens Notre-Dame gered

De iconische torens van de Notre-Dame zijn gered. Dat heeft een hooggeplaatste medewerker van de brandweer tegen persbureau Reuters gezegd. Kort daarvoor maakte de brandweer bekend dat de structuur van het gebouw ook van „de totale vernietiging” gered is.

De brandweer is nog een paar uur bezig met blussen. Foto Ian Langsdon/EPA

Rutte: Notre-Dame is een van meest iconische gebouwen

Ook premier Rutte heeft gereageerd op de brand. Hij noemt de kathedraal „een van de meest iconische gebouwen van ons werelddeel" en zegt contact te hebben gehad met president Macron.

Twitter avatar MinPres Mark Rutte Parijs en Frankrijk hard geraakt door een verzengend vuur in de Notre Dame, een van de meest iconische gebouwen van ons werelddeel. Deze vernietigende brand wordt in heel Europa gevoeld. Zojuist @EmmanuelMacron veel sterkte toegewenst met deze enorme catastrofe.

'Er is nog kans dat Notre-Dame gered kan worden'

Er is nog kans dat de Notre-Dame gered kan worden. Een hooggeplaatste medewerker van de brandweer heeft tegen de internationale persbureaus gezegd dat de structuur van de Notre-Dame „gered is van totale vernietiging”.

Ook de staatssecretaris van Binnenlandse Zaken Laurent Nunez heeft gezegd dat hij „optimistischer” is over een mogelijke redding van de kathedraal. Er zou nog „drie à vier uur” benodigd zijn om de brand onder controle te krijgen.

Ondertussen heeft de brandweer bevestigd dat een medewerker gewond is geraakt. Hij of zij zou zwaargewond zijn.

'Doornenkroon van Christus gered'

De doornenkroon die Jezus Christus zou hebben gedragen is gered van de vlammen. Dat meldt Le Monde op gezag van een medewerker van de Notre-Dame. De doornenkroon is een van de belangrijkste religieuze relieken die in kathedraal bewaard worden.

Een brandweerman verwond, brand aangewakkerd door wind

Een brandweerman of -vrouw is lichtgewond geraakt en wordt momenteel verzorgd, schrijft La Croix. De brandweerlieden zijn nog altijd bezig met de strijd tegen de vlammen. Volgens de katholieke krant reikt het vuur tientallen meters hoog en wordt het aangewakkerd door de wind.

Op dronebeelden is duidelijk te zien dat grote delen van de kathedraal in brand staan.

'Prions': christenen komen samen in gebed

„Prions.” Laten we bidden, dat is de boodschap van de aartsbisschop van Parijs. Hij roept alle priesters op om samen te komen in gebed. Ook nodigt hij hen uit om de kerkklokken te luiden om christelijke Parijzenaren op te roepen te bidden dat het vuur niet nog meer van de kathedraal opslokt.

Op beelden van de Parijse krant Le Parisien is te zien hoe een groep Parijzenaren, van wie velen geknield, een lied zingt voor de Notre-Dame. Ook de woordvoerder van het Vaticaan zegt te bidden voor „de brandweerlieden en alle anderen die hun best doen om iets bij te doen aan deze dramatische situatie".

Brandweer richt zich op redden kunst

De brandweer richt zich momenteel op het redden van de kunstwerken die achterin de kathedraal zijn opgeslagen, meldt persbureau Reuters. Ook wordt getracht te voorkomen dat de noordelijke toren van de kathedraal instort. In totaal zijn vierhonderd brandweermannen en achttien waterkanonnen ingezet.

Premier Philippe: 'Brandweermannen doen wat zij kunnen'

„De brandweermannen vechten op heldhaftige wijze tegen het vuur, om te redden wat er te redden valt.” Dat schrijft premier Edouard Philippe op Twitter. Staatssecretaris van Binnenlandse Zaken Laurent Nunez zegt volgens NRC-correspondent Peter Vermaas dat het komende uur „bepalend” zal zijn. Een woordvoerder van de brandweer zegt tegen persbureau Reuters te hopen binnen anderhalf uur te weten of de brand onder controle gebracht kan worden.

Twitter avatar EPhilippePM Edouard Philippe Notre tristesse est au-delà des mots mais nous sommes encore dans le combat. Ce soir les pompiers se battent, héroïques, contre le feu, pour préserver ce qui peut l'être. #NotreDame

'Water lozen vanaf lucht kan zaak verergeren'

Het lozen van water vanuit een vliegtuig of helikopter, zou de schade kunnen verergeren. Dat zegt de Algemene Directie voor Publieke Veiligheid op Twitter. Hiermee reageert de directie op vragen over waarom er niet vanuit de lucht geblust wordt. Onder anderen de Amerikaanse president Trump stelde de inzet van „vliegende watertankers” voor.

„Het gewicht van het water en de dropping bij koude temperaturen zou de structuur van de Notre-Dame kunnen verzwakken en meer schade veroorzaken aan de gebouwen eromheen.”

Er vliegen overigens wel helikopters rond. Deze moeten de situatie in kaart brengen en de brandweermannen ondersteunen.

Voorpagina Libération: 'Notre Drame'

„Notre Drame", ons drama. Dat staat morgen op de voorpagina van het Franse dagblad Libération. Achter de tekst staat een foto van het moment dat de in vlammen gehulde torenspits van de kathedraal afbrak.

Twitter avatar dom_albertini Dominique Albertini La Une de Libé mardi. https://t.co/9ZR3FSMYXN

Dit weten we tot nu toe over de brand

 • Iets voor 19.00 uur brak de brand op de zolder van de Notre-Dame uit.
 • De torenspits is ingestort en omgevallen. Niet veel later begaf het hele dak het.
 • Omstanders zeggen ook vlammen in de linkertoren te hebben gezien, dit is nog niet bevestigd. Talloze Parijzenaren en toeristen zijn de straat op gegaan om de brand te bekijken.
 • De kathedraal werd gerenoveerd. Volgens de brandweer staat de brand „mogelijk in verband met” de werkzaamheden aan het gebouw.
 • Voor zover bekend zijn er geen gewonden gevallen. De kathedraal sluit normaliter om 18.00 uur voor bezoekers.
 • President Macron is inmiddels aangekomen bij de Notre-Dame. Hij zegde zijn geplande toespraak over de gelehesjesbeweging af.

Brand verlicht donker wordende stad

De zon is inmiddels ondergegaan, maar de brand is van veraf te zien.

Deze foto is gemaakt vanaf de Tour Montparnasse. Foto Philippe Lopez/AFP

'Branden komen niet vaak voor in kerken'

Dit soort branden komt relatief weinig voor in Frankrijk, schrijft journalist Anne-Aël Durand van Le Monde. In totaal staan er zo'n 45.000 „christelijke gebouwen” zoals kerken, kathedralen en kapellen in het land. In 2017 zijn er slechts 65 branden of pogingen tot brand geregistreerd, in 2016 was dit aantal 96.

Wel is het de tweede keer in zeer korte tijd dat een brand uitbreekt in een Franse kerk. Vorige maand brak een brand uit in de zeventiende-eeuwse kerk Saint-Sulpice, die eveneens in Parijs staat.

President Macron aanwezig, spreekt met politie

President Emmanuel Macron is inmiddels gearriveerd in de buurt van de Notre-Dame. Hij is momenteel onderweg naar een vergadering met de politie van Parijs, meldt persbureau AFP.

Mogelijk ook vuur in toren

Volgens persbureau Reuters hebben omstanders ook vlammen gezien in een van de twee rechthoekige torens van de kathedraal.

Inwoners van Île de la Cité geëvacueerd, oplossing voor toeristen gezocht

De duizend bewoners van het Île de la Cité worden geëvacueerd, meldt Le Figaro. Een deel van het eiland is al ontruimd. Mensen die nergens naartoe kunnen, kunnen terecht in het Espace des Blancs Manteaux - een oude markt waar tegenwoordig onder andere exposities worden gehouden. Er zouden momenteel bedden naar de ruimte worden gebracht.

Het stadsbestuur is momenteel in gesprek met het plaatselijke bureau voor toeristen om een oplossing te vinden voor de toeristen die zouden verblijven in de vijf hotels op het Île de la Cité.

Zestien standbeelden verwijderd vlak voor de brand

Enkele dagen geleden zijn zestien koperen standbeelden uit de kathedraal gehaald voor renovatie, schrijft Le Monde. Het was voor het eerst sinds 1860 dat de beelden van hun plek kwamen.

Openbaar aanklager opent onderzoek naar brand

De openbaar aanklager van Parijs heeft een onderzoek geopend naar de brand, schrijft AP. Eerder meldde televisiezender France 2 dat de politie de brand als een ongeluk beschouwt.

Ondertussen stromen de reacties binnen. De burgemeester van Londen Sadiq Khan noemt het incident „hartverscheurend". 'EU-president' Donald Tusk schrijft op Twitter dat „de Notre-Dame van Parijs de Notre-Dame van heel Europa is". Voormalig president Nicolas Sarkozy zegt dat Frankrijk in haar hart is geraakt.

Twitter avatar eucopresident Donald Tusk Notre-Dame de Paris est Notre-Dame de toute l’Europe. We are all with Paris today.

400 brandweermannen op de been

In totaal zijn er vierhonderd brandweermannen op de been, schrijft Le Parisien. Zij werken momenteel nog alleen aan de buitenkant van het gebouw. De minister van Binnenlandse Zaken beschrijft de brand als „zeer agressief".

De brand in beeld

Unesco: Notre-Dame is van onschatbare waarde

De Notre-Dame is van onschatbare waarde, schrijft Unesco-directeur Audrey Azouley op Twitter. De directeur van de VN-organisatie zegt de situatie nauwlettend te volgen en zich achter Frankrijk te scharen bij het „redden en rehabiliteren” van het erfgoed.

Twitter avatar AAzoulay Audrey Azoulay Immense émotion devant le dramatique incendie à la cathédrale #NotreDamedeParis, inscrite au #Patrimoine mondial depuis 1991. L’#UNESCO suit de près la situation et se tient aux côtés de la France pour sauvegarder et réhabiliter ce patrimoine inestimable.

Doorgangsweg en bruggen rondom kathedraal afgesloten

De Boulevard du Palais is afgesloten voor voetgangers en auto's, meldt Le Parisien. Ook de bruggen rondom de Notre Dame zijn afgesloten. Ook zijn gebouwen rond de kathedraal geëvacueerd, schrijft persbureau Reuters.

Beelden van enorme brand verspreiden zich

Steeds meer beelden van de brand komen naar buiten. Op Twitter circuleren video's van het moment dat de torenspits afbrak.

De vlammen slaan uit de kathedraal. Foto Charles Platiau/Reuters

Regeringsleiders reageren

Verschillende regeringsleiders hebben gereageerd op de enorme brand. De Amerikaanse president Donald Trump schrijft op Twitter dat „snel gehandeld moet worden". Hij raadt aan „vliegende watertankers” in te zetten. De Duitse bondskanselier Angela Merkel noemt de Notre-Dame bij monde van haar woordvoerder een „symbool voor Frankrijk en onze Europese cultuur".

Twitter avatar realDonaldTrump Donald J. Trump So horrible to watch the massive fire at Notre Dame Cathedral in Paris. Perhaps flying water tankers could be used to put it out. Must act quickly!
Twitter avatar RegSprecher Steffen Seibert Es tut weh, diese schrecklichen Bilder der brennenden #NotreDame zu sehen. #NotreDame ist ein Symbol Frankreichs und unserer europäischen Kultur. Mit unseren Gedanken sind wir bei den französischen Freunden. #Paris

Wat we tot nu toe weten

 • De brand in de Notre-Dame brak iets voor 19.00 uur uit.
 • De torenspits is inmiddels ingestort. Volgens persbureau Reuters heeft ook het dak het begeven.
 • De kathedraal werd gerenoveerd. Volgens de brandweer staat de brand „mogelijk in verband met” de werkzaamheden aan het gebouw.
 • Voor zover bekend zijn er geen gewonden gevallen. De kathedraal sluit normaliter om 18.00 uur voor bezoekers.
 • President Macron zou maandagavond een toespraak houden over de gelehesjesbeweging, maar heeft deze afgezegd. De president is onderweg naar de brandende kathedraal.

Hele interieur in brand

Persbureau AP meldt op basis van een woordvoerder van de kathedraal dat het hele houten interieur van de Notre-Dame in brand staat. „Alles brandt, niets behalve het geraamte blijft over.”

Nog geen gewonden gemeld

De Franse staatssecretaris van Binnenlandse Zaken Laurent Nunez meldt dat er vooralsnog geen meldingen over gewonden zijn, schrijft Reuters.

Grote brand in Notre-Dame Parijs, dak en torenspits ingestort

De Notre-Dame in het centrum van Parijs staat in brand. Wat het vuur in de beroemde kathedraal heeft veroorzaakt, is nog niet bekend. Op beelden op sociale media zijn grote, uitslaande vlammen te zien en dikke, zwarte rookwolken boven het oude gebouw. De torenspits is ingestort. Volgens Reuters heeft ook het dak het begeven.

De brand staat "mogelijk in verband met" de renovatiewerkzaamheden aan de kathedraal, zei de brandweer tegen persbureau AFP, die massaal is uitgerukt. Het vuur brak even voor 19.00 uur uit. De Franse krant Le Monde schrijft dat de brand op zolder is ontstaan.

Volgens journalist Marijn Kruk, die in Parijs woont, is de ontzetting op straat groot. „Iedereen om me heen huilt”, schrijft hij op Twitter. Het is onduidelijk of er mensen in de kathedraal waren toen de brand uitbrak. In principe sluit de kathedraal om 18.00 uur voor bezoekers.

Foto Karel-Oscar van Hengel

Burgemeester Anne Hidalgo spreekt van „een vreselijke brand”. Ze roept toeschouwers op de veiligheidsdiensten voldoende ruimte te geven. De toespraak die president Emmanuel Macron maandagavond zou geven aan het Franse volk over de gelehesjesbeweging, is afgezegd. Hij is op weg naar de brandende kathedraal.

Macron heeft op Twitter gereageerd op de brand. Zijn gedachten gaan "uit naar alle katholieken en alle Fransen", schrijft hij. "Het doet me verdriet te zien hoe dit deel van ons in brand staat."

De Notre-Dame is gebouwd in de twaalfde en dertiende eeuw. Het is een van de bekendste bouwwerken van Frankrijk en een belangrijke toeristische trekpleister voor hoofdstad Parijs. Het wordt beschouwd als een hoogtepunt in de Gotische bouwkunst. Ongeveer dertien miljoen mensen bezoeken de kathedraal jaarlijks.

Twitter avatar patrickgaley Patrick Galey The moment #NotreDame’s spire fell https://t.co/XUcr6Iob0b
Twitter avatar marijn_kruk Marijn Kruk Ongelofelijk, dat ik dit in Parijs moet meemaken https://t.co/mtyi9l9YXI
Twitter avatar simonetukker Simone Tukker Hele heftige vlammenzee is te zien aan de achterkant van de Notre Dame https://t.co/mQ0bSn7HUr